چه چیزهایی زکات است قرآن به نحو عموم بر آن دلالت دارد و تعیین زکات در اموال خاص در هر زمان و مکان به اختیار حاکم حق بوده که به حسب تشخیصی که از اموال و حاجات دارد آن را وضع میکند؛ و شاید در شرایع پیشین هم موضوع زکات هماهنگ با عمده ثروت مردم در آن زمانها بوده است.
اکنون اگر بگوئیم که خداوند - متعال - زکات - یعنی یک دهم و یک چهلم و مانند آن - را فقط در نه چیز شناخته شده با شرائط خاص آن، برای مصارف هشتگانه با همه وسعت آن قرار داده است؛ و خمس را در هفت چیز که از آن جمله معادن با همه وسعتش و ارباح مکاسب با همه اقسام آن است، فقط برای امام و فقراء بنی هاشم به طور مناصفه قرار داده، به گونه ای که یک دهم کل درآمد فقط برای فقراء بنی هاشم میباشد - با اینکه میدانیم زکات خود بنی هاشم اگر به نسبت زکات سایر مردم ملاحظه شود برای خودشان کافی است، و این در حالی است که بنی هاشم از آنچه در راههای عمومی خیر و چیزهای عام المنفعة پرداخت میشود هم استفاده میکنند - چنین سخنی در باب خمس و زکات موجب میشود که - نعوذ بالله - بگوئیم خداوند احاطه به تعداد مردم و حاجات آنان ندارد.
برای فرار از چنین اشکالی نیز کافی نیست به آن روایاتی که میگوید مازاد از نیاز بنی هاشم به امام برمی گردد استناد نمود، با اینکه میدانیم آنچه در باب خمس و زکات جعل و تشریع شده متعادل و متناسب با هم نمی باشد. و این نکته ای است درخور توجه.البته این اشکال محققانه حضرت استاد - مدظله - با توجه به مبنای تحقیقی ایشان در باب خمس که آن را حق وحدانی دانسته و ملک شخص امام و سادات نمی دانند بلکه ملک مقام و منصب امامت یعنی حکومت حقه عادله میدانند که باید صرف حوائج عمومی و از جمله سادات گردد تا اندازه ای حل خواهد شد. (مقرر) [در حقیقت باید مقدار زکات و خمس در چیزهای مربوطه به هنگام تشریع و جعل اولی حساب شده و دقیق باشد.]