بله امام میتواند در آن اجازه تصرف بدهد؛ زیرا قبلا بیان شد که غنایم جزء انفال بوده و اختیار آن به دست امام است.
فرع چهارم: آیا خمس غنیمت بر قراردادها و احتیاجات و مخارج و بخششهای اندک (رضخ) مقدم است یا بعد از اینها میباشد، و یا اینکه باید بین رضخ و غیر آن تفصیل قائل شد؟ مسأله چند احتمال دارد:
الف: [اینکه خمس مقدم بر سایر هزینه ها باشد] از این جهت که بر همه اینها غنیمت صدق میکند؛ پس آیه شریفه (واعلموا انما غنمتم من شئ) و روایات دلالت بر تخمیس دارند.
ب: [اینکه سایر هزینه ها بر خمس مقدم باشند:] از این جهت که غنایم همان طور که بیان شد از انفال میباشد، یعنی اموال عمومی است که تحت اختیار امام به عنوان اینکه امام است قرار دارد، و به مال امام خمس و زکات و مانند آن تعلق نمی گیرد، و هنگامی به آن خمس تعلق میگیرد که امام خواسته باشد آن را بین اشخاص تقسیم نماید. به لحاظ اینکه با تقسیم شدن آن بین اشخاص نسبت به آنان غنیمت میشود، پس در آن صورت خمس آن بیرون آورده میشود. و در مرسله حماد آمده است: و بر امام است که با آن مال (غنائم) همه احتیاجات و کمبودها را برطرف کند؛ از قبیل دادن به "مؤلفة قلوبهم" و غیر آن از دیگر احتیاجاتی که پیش میآید، پس اگر بعد از آن چیزی باقی ماند خمس آن را بیرون میآورد و بین اهلش تقسیم میکند.وسائل 44/11، باب 15 از ابواب جهاد العدو، حدیث 3
از این مرسله استفاده میشود که خمس غنیمت بعد از برطرف نمودن احتیاجات و قبل از تقسیم آن بین اشخاص میباشد.
ج: [تفصیل بین "رضخ" و غیر آن ] زیرا "رضخ" در حقیقت خود یک نحوه