مالک گوید: جایز است برتری دادن برخی بر برخی دیگر، و جایز است به غیر جنگجویان داده شود.
دلیل ما اجماع گروه شیعه و روایات آنان است."فی روایة حفص بن غیاث عن ابی عبدالله (ع) قوله: قلت: فهل یجوز للامام ان ینفل ؟ فقال: له ان ینفل قبل القتال، فاما بعد القتال و الغنیمة فلا یجوز ذلک ؛ لان الغنیمة قد احرزت. (وسائل 79/11، باب 38 من ابواب جهاد العدو، حدیث 1). سرایایی که پیامبر(ص) میفرستاد فرق داشت، یک وقت با ارتش و نیرو وارد منطقه ای میشد و قبل از جنگ یک فوجی را میفرستاد تا بروند و به دشمن ضربه بزنند و قرار میگذاشت که هر چه غنمیت پیدا کردید یک ربع آن مال خودتان و مابقی برای همه سپاه باشد، یعنی آنها هم در مابقی شریک بودند و این یک ربع غنیمت جنبه تشویق داشته. ولی اگر بعد از جنگ میخواستند به دشمن ضربه بزنند و یک گردانی را برای ضربه زدن میفرستادند در این صورت چون ارتشی پشت سرشان نبود و آنان با جانشان بازی میکردند، برای ایشان ثلث قرار میدادند و این معنای جمله "فی البدأة الربع و فی الرجعة الثلث" است. (الف - م، جلسه 342 درس)
در اینجا شیخ طوسی خمس غنیمت را به جهت اعتماد بر روشن بودن آن بیان نفرموده و در جای خودش بیان نموده است.
2- در جهاد نهایه گوید:
و بقیه آن بر دو قسم است: یک قسم از آن فقط برای جنگجویان است نه غیر ایشان از دیگر مسلمانان، و قسم دیگر عمومی است و برای همه مسلمین است: جنگجویان و غیر جنگجویان. آن قسمی که عمومی است و برای همه مسلمانان است آن چیزهایی است که داخل لشکر نیست از زمینها و ملکها و غیر آن؛ زیرا اینها تماما فئ است برای مسلمین، چه آنها که غایب اند و چه آنها که حاضرند، به طور مساوی.
و آن چیزهایی که در دست لشکریان است فقط بین جنگجویان تقسیم میشود و غیر آنان در آن شریک نیستند. پس اگر جنگیدند و غنیمت گرفتند و بعد گروهی دیگر برای کمک به آنان ملحق شدند، سهم آنان مثل سهم جنگجویان است، در آن با هم شریک اند.
و بر امام لازم است که در قسمت نمودن بین مسلمانان مساوات را رعایت نماید، و هیچ کس از آنان را به خاطر بزرگواریش یا عملش یا زهدش بر کسی که