مختلف، مواردی را به عنوان منابع مالی حکومت اسلامی یادآور شده است.
شما قرآن را ملاحظه میفرمائید که در بیشترین موارد که به اقامه نماز به عنوان ستون و پایه دین دستور فرموده درست در کنار آن زکات و انفاق در راه خدا را مطرح فرموده است؛ و از همین نکته اهمیت "مال" برای حفظ و بقاء "دین" و "دولت" در طی اعصار و قرون مشخص میگردد.
از سوی دیگر چون درج همه مباحث منابع اسلام، به صورت گسترده و مفصل در بخش خاصی از این کتاب چیزی همانند گنجاندن آب دریا در کوزه مینمود، به ناچار برای این که کتاب از این مبحث خالی نباشد اجمالا به بیان آن پرداخته ایم، و خوانندگان و پژوهندگان را به کتابهای مفصلی که در این زمینه از شیعه و سنی نوشته شده ارجاع میدهیم.
در این زمینه کتابهائی از ما نیز تا کنون به چاپ رسیده، دو مجلد درباره زکات و یک مجلد درباره خمس و انفال؛ بدین امید که خداوند - متعال - ما را بر تتمیم بحث زکات به حول و قوه خویش یاری فرماید. ان شاءالله.حضرت استاد - حفظه الله - به هنگام تدریس و تدوین مبحث علمی پژوهشی زکات هنگامی که به بحث "عاملین علیها - مأمورین گردآوری زکات" رسیدند به تناسب به مبحث حکومت اسلامی - یعنی متن همین کتاب که حدود چهار سال تدوین و تدریس آن به درازا کشید - پرداختند؛ آنگاه به ادامه مباحث زکات بازگشتند، که هم اکنون آن مباحث در دو مجلد دیگر که با دو مجلد پیشین به چهار مجلد میرسد توسط نشر تفکر به چاپ رسیده و در اختیار دانش پژوهان قرار دارد. (مقرر)
اکنون با توجه به آنچه که گفته شد یادآور میشویم که عناوین مهمی که در کتاب و سنت برای منابع مالی آمده بدین گونه است:
نخست: زکات و صدقات به مفهوم گسترده آن، که صدقات مستحبی و موقوفات و بناهای خیریه عام المنفعة را هم شامل میگردد.
دوم: خمس با همه اقسام آن، از جمله خمس سود تجارت و درآمدهای روزمره