پس متیقن از روایت، خصوص کنیزان و مملوکان به غنیمت گرفته شده ای است که با خریدن یا به میراث یا مانند آن به او منتقل شده است.
3- در روایاتی که در مورد ازدواجها وارد شده است روایت محمد بن مسلم از یکی از آن دو (امام باقر(ع) یا امام صادق (ع" است که حضرت فرمود:
"همانا شدیدترین چیز برای مردم در قیامت این است که صاحب خمس بایستد و بگوید: پروردگارا خمس من ! ولی ما آن را برای شیعیان حلال قرار دادیم تا ولادت آنان پاک و فرزندان آنان حلال زاده باشند."خبر محمد بن مسلم عن احدهما(ع) قال: ان اشد ما فیه الناس یوم القیامة ان یقوم صاحب الخمس فیقول: یا رب خمسی، و قد طیبنا ذلک لشیعتنا؛ لتطیب ولادتهم و لتزکوا اولادهم. (وسائل 380/6، باب 4 من ابواب الانفال...، حدیث 5)
و احتمالا روایت مرسله عیاشی که دلالت بر تحلیل دارد جزئی از همین روایت باشد، پس قهرا باید اطلاق آن حمل بر مورد کنیزها بشود.(وسائل 386/6، باب 4 انفال...، حدیث 22).
4- روایت حارث بن مغیره نصری، از امام صادق (ع) که گوید: به حضرت عرض کردم: همانا برای ما اموالی از حاصل زمینها و تجارتها و مانند آن هست، و دانستم که برای شما در این اموال حقی است، حضرت فرمود: "ما آن را برای شیعیان حلال نکردیم مگر به خاطر پاک شدن ولادت آنان، و هر کس که متابعت از پدرانم نمود آنچه که از حق ما در دست اوست بر او حلال میباشد، پس حاضرین به غائبین این را ابلاغ نمایند."خبر حارث بن مغیرة النصری، عن ابی عبدالله (ع)قال: قلت له: ان لنا اموالا من غلات و تجارات و نحو ذلک و قد علمت ان لک فیها حقا، قال: فلم احللنا اذا لشیعتنا الالتطیب ولادتهم و کل من والی آبائی فهو فی حل مما فی ایدیهم من حقنا فلیبلغ الشاهد الغائب. (وسائل 381/6، باب 4 من ابواب الانفال...حدیث 9)