خمس کرده است، پس دانسته میشود که روایات تحلیل با اینکه زیاد بوده و از صادقین (ع) هم صادر گردیده ولی اطلاق این روایات در زمان امام جواد(ع) مورد عمل نبوده است، و ظاهر از جواب حضرت این است که حلال نمودن خمس به طور مطلق نبوده و مخصوص فردی که از جهت پرداخت در مشکل بوده است میباشد. بلکه شاید تحلیل فقط در زمان حضرت برای کسی که امکان پرداخت نداشته واقع شده باشد. از جمله آن روایات آنهائی است که دلالت بر حلال نمودن نکاح زنان برای شیعیان دارد، که به برخی از آنها اشاره میکنیم:
1- روایت ضریس کناسی که گوید: امام صادق (ع) فرمودند: "آیا میدانی زنا از کجا در میان مردم وارد شد؟ عرض کردم: نمی دانم، حضرت فرمود: از جانب خمس ما اهل بیت بجز برای شیعیان پاک سرشت ما، همانا خمس حلال است بر ایشان و بر آنان که از ایشان زاده میشوند."خبر ضریس کناسی قال: قال ابوعبدالله (ع): أتدری من این دخل علی الناس الزنا؟ فقلت: لا ادری، فقال: من قبل خمسنا اهل البیت الاشیعتنا الاطیبین، فانه محلل لهم و لمیلادهم. (وسائل 379/6، باب 4 من ابواب الانفال...، حدیث 3)
2- روایت ابی خدیجه از امام صادق (ع) که گوید:
شخصی به امام صادق (ع) - در حالی که من هم حاضر بودم - گفت: فروج را برایم حلال کن، امام صادق (ع) از این سخن بیمناک شد، آنگاه مردی به حضرت گفت: از شما نمی خواهد که به زنان کوچه و خیابان دست درازی کند، بی گمان خواسته او این است که کنیزی که میخرد یا زنی که با او ازدواج میکند یا ارثی که نصیب او میشود یا تجارتی که میکند یا چیزی که به او عطا میشود بر او حلال نمایی، حضرت فرمود:
"اینها بر شیعیان ما حلال است، چه شیعیان این زمان و چه زمانهای دیگر، چه آنان که مرده اند و چه آنها که زنده اند، و هر چه که از ایشان تا روز قیامت زاده