پراکنده میشدند، پس از آنان درگذر و برایشان آمرزش بخواه و در کار با آنان مشورت کن، و چون تصمیم گرفتی به خدا توکل کن که خداوند توکل کنندگان را دوست میدارد.
بی تردید پیامبراکرم (ص) هم پیشوای پیشوایان و هم پیشوای مردم است و همه باید از زندگی او سرمشق بگیرند، پس وظیفه رهبر و پیشوای مسلمانان است که نسبت به مردم همواره نرمخو و باگذشت و مهربان باشد و با آنان با عطوفت رفتار کند و از خشکی و خشونت بپرهیزد تا اینکه همه مردم را - مگر کسانی که خداوند بر دلهایشان مهر زده - به اسلام جذب نماید.
البته این بدان معنی نیست که احکام و حدود الهی را در جایگاه خود اجرا نکند؛ زیرا هدف از اجرای احکام نیز اصلاح جامعه است تا مردم در آسایش و امنیت بهتر زندگی کنند نه تحقیر و انتقامگیری.
مرحوم علامه مجلسی در بحار در ارتباط با این آیه شریفه مطالبی آورده است که خلاصه آن اینچنین است:
1- فایده مشورت در این است که دل آنها را به دست آورد و به آنها شخصیت متعالی بدهد.
2- از این رو که سایر افراد امت از آن حضرت الگو بگیرند و مشورت را نقص نشمارند.
3- هر دو هدف ذکر شده مراد باشد.
4- مشورت پیامبر بدان جهت بوده که افراد دلسوز و ناصح از افرادی که از روی اغراضی نظر میدهند شناخته شوند.
5- این مشورت در امور دنیائی و مربوط به مسائل جنگ است و در چنین مواردی آن حضرت میتواند از نظرات دیگران کمک بگیرد."بحارالانوار 198/16، تاریخ پیامبر(ص)، باب 9(باب مکارم اخلاق...) به نقل از مجمع البیان 527/1 (جزء دوم). اصل مشورت کردن با مردم و به حساب آوردن آنان در کارهای سیاسی - اجتماعی یک رکن بسیار اساسی در جامعه اسلامی است، به ویژه آنکه امر حکومت در واقع امر مردم است که آن را به دست شایسته ترین افراد میسپارند تا بر اساس موازین اسلام به بهترین شکل جامعه را اداره کند. از سوی دیگر اسلام هر فرد مسلمان را موظف نموده که در قالب امر به معروف و نهی از منکر در کارهای سیاسی - اجتماعی شرکت کند. پس بر حکومت اسلامی و کارگزاران مردم است که مردم را در جریان امور قرار دهند و صاحبان امر را از کارهای مربوط به آنان باخبر کنند و نظر آنان را جویا شوند و همان گونه که خداوند خواسته سرنوشت مردم را به دست آنان بسپارند، و با تلاشهای صادقانه خویش و ابراز صلاحیت و لیاقت بردلهای مردم حکومت کنند نه با قدرت سرنیزه و فریب و تزویر بر بدنهای آنان؛ و باید همواره توجه داشت که مشورت صادقانه و بازگذاشتن راه برای ابراز عقیده و اظهارنظر آزادانه مردم تنها رشته استواری است که حکومت را با مردم پیوند میدهد، بهترین حکومتها بدون پشتوانه مردمی محکوم به شکست است و بدترین حکومتها از جهت اعتقاد و مذهب با همراهی و همگامی مردم قابل دوام و بقاست، چنان چه در نبوی شریف آمده و تجربه تاریخ نیز به کرات آن را ثابت کرده که "الملک یبقی مع الکفر و لا یبقی مع الظلم." (مقرر)