صفحه ۳۵

از این روایات استفاده می‎شود که پیامبرخدا(ص) و امیرالمؤمنین (ع) امر هلال و روزه مسلمانان و عید آنان را به عهده گرفته و پس از ثابت شدن هلال نزد آنان آن را برای مردم اعلام می‎فرموده اند. و احتمال اینکه این اختیار از ویژگی های پیامبر(ص) و ائمه معصومین (ع) باشد واضح البطلان است، به ویژه پس از آنکه روشن گردید که امامت و شئون آن در عصر غیبت تعطیل بردار نیست و شارع مقدس این امر خطیر و مهم که در همه زمانها مورد نیاز و ابتلای جامعه بوده است را معطل نگذاشته است. و اعمال پیامبراکرم (ص) و ائمه معصومین (ع) در غیر موارد اختصاصی آنان، الگوی سایرین می‎باشد و پیروی از آنان واجب است.

10- در صحیحه محمد بن قیس که اندکی پیش نقل شد از امام محمدباقر(ع) آمده است که فرمود:

"اگر دو گواه نزد امام گواهی دادند که پس از گذشت سی روز هلال را دیده اند، امام به افطار آن روز فرمان می‎دهد."اذا شهد عند الامام شاهدان انهما رأیا الهلال منذ ثلاثین یوما امر الامام بافطار ذلک الیوم. (وسائل ‏199/7، ابواب احکام ماه رمضان، باب 6، حدیث 1)

11- در روایت رفاعه از مردی از امام صادق (ع) منقول است که فرمود:

"در شهر حیره بر ابی العباس (سفاح، یکی از خلفای عباسی) وارد شدم، وی گفت: درباره روزه امروز چه می‎گویی ای اباعبدالله ؟ گفتم: این با امام است، اگر روزه بگیری روزه می‎گیریم و اگر افطار کنی افطار می‎کنیم، پس به غلام خود گفت تا خوردنی بیاورد، وی خوردنی آورد و من با وی خوردم، و به خدا سوگند من می‎دانستم که آن روز از ماه رمضان است ولی خوردن یک روز و گرفتن قضای آن بر من آسانتر است از اینکه وی گردنم را بزند بدون اینکه عبادت خدا را انجام داده باشم."دخلت علی ابی العباس بالحیرة فقال: یا ابا عبدالله، ما تقول فی الصیام الیوم ؟ فقلت: ذاک الی الامام ان صمت صمنا و ان افطرت افطرنا، فقال: یا غلام، علی بالمائدة فأکلت معه و انا اعلم والله انه یوم من شهر رمضان، فکان افطاری یوما و قضاؤه ایسر علی من ان یضرب عنقی و لایعبد الله. (وسائل ‏95/7، ابواب ما یمسک عنه الصائم، باب 57، حدیث 5)

ناوبری کتاب