صفحه ۲۶۲

14- در خصال به سند خود از ابن مسعود از پیامبر(ص) آمده است که فرمود:

"چهار خصلت است که در هر کس باشد منافق است و اگر یکی از آنها باشد یک خصلت نفاق را داراست تا آنکه آن را ترک کند: کسی که اگر سخن گفت دروغ بگوید، و اگر وعده کرد تخلف کند، و اگر پیمان بست خیانت کند، و اگر با کسی دشمن شد به گناه کشیده شود."اربع من کن فیه فهو منافق، و ان کانت فیه واحدة منهن کانت فیه خصلة من النفاق حتی یدعها: من اذا حدث کذب، و اذا وعد أخلف، و اذا عاهد غدر، و اذا خاصم فجر. (خصال ‏254/1، باب الاربعة، حدیث 129)

15- در نهج البلاغه آمده است:

"ای مردم ! وفا همزاد راستگویی است. و من سپری محکمتر و نگهدارنده تر از آن سراغ ندارم؛ آن کس که از وضع رستاخیز آگاه باشد خیانت نمی کند. در زمانی زندگی می‎کنیم که بیشتر مردم خیانت و حیله گری را کیاست و عقل می‎شمارند، و نادانان آنها را اهل تدبیر می‎خوانند، چگونه فکر می‎کنند؟!

خداوند آنها را بکشد! چه بسا شخصی به تمام پیشامدهای آینده آگاه است و طریق مکر و حیله را می‎داند ولی فرمان الهی و نهی پروردگار مانع اوست و با اینکه قدرت بر انجام آن دارد آن را به روشنی رها می‎سازد؛ ولی آن کس که از گناه و مخالفت فرمان حق پروا ندارد، از همین فرصت استفاده می‎کند."ان الوفاء تواءم الصدق، و لااعلم جنة اوقی منه. و لایغدر من علم کیف المرجع، و لقد اصبحنا فی زمان قد اتخذ اکثر اهله الغدر کیسا، و نسبهم اهل الجهل فیه الی حسن الحیلة، ما لهم ؟ قاتلهم الله ! قد یری الحول القلب وجه الحیلة، و دونه مانع من امر الله و نهیه، فیدعها رأی عین بعد القدرة علیها و ینتهز فرصتها من لا حریجة له فی الدین. (نهج البلاغه، فیض 126، لح 83/، خطبه 41) ما دو گونه سیاست داریم: یک سیاست که از روی حقه و نیرنگ بخواهد کشور را اداره کند، و یک سیاست الهی که بخواهد بر اساس موازین و ارزشهای الهی اداره کند. اگر اصل برای هر کس که موقعیت و قدرتی دارد این باشد که قدرت خودش را حفظ کند به هر وسیله که می‎خواهد، این یک سیاست شیطانی است. اینکه حضرت مسلم در خانه هانی، ابن زیاد را نکشت با اینکه زمینه آن کاملا فراهم شده بود، برای این بود که آن حضرت فرمود: من به یاد فرمایش پیامبراکرم (ص) افتادم که فرمود: الایمان قید الفتک .

ناوبری کتاب