صفحه ۶۳

در این باره روایات دیگر نیز فراوان است و هر کس که اهل تتبع و پژوهش باشد به آن دست خواهد یافت. روی این اصل باید بگوئیم که: از نظر شرع مقدس لازم است زندانها به گونه ای ترتیب داده شود که محکوم اراده و خواست حکام و یا زندان بانان نباشند، بلکه به گونه ای ترتیب داده شوند که زندان مانع ارتکاب جرم قبل از زندانی شدن و موجب تنبه و پشیمانی زندانی بعد از به زندان افتادن باشد. و همه سختگیریها و آسان گیریها نسبت به زندانیان با همین ملاک شرعی صورت بگیرد. یعنی میزان تأثیر مجازات در اصلاح مجرم ملاک کار باشد.

به طور خلاصه باید گفت که: همه کیفرهای شرعی از جمله کیفر زندانی کردن به عنوان تعزیر، به انگیزه اصلاح فرد و تأمین مصالح جامعه تشریع شده و باید با همین انگیزه اجرا و اعمال شود، و نه به انگیزه انتقام گرفتن از مجرمین و بزهکاران و نابود سازی شخص بزهکار و یا شکستن شخصیت و تحقیر او.

بنابراین باید مسؤول و متصدی زندان و زندانیان همچون یک پزشک ماهر نسبت به بیمار خود عمل کند، که هیچ قصد و انگیزه ای جز معالجه بیمار و بازگرداندن سلامتی او ندارد. پزشک گاهی عضو فاسدی از اعضاء بدن را می‎سوزاند و یا اصولا آن را قطع می‎کند و از این طریق بیمار خود را بهبودی بخشیده و به دامن جامعه بازمی گرداند. لکن جای تأسف بسیار می‎باشد که در زمان ما در بیشترین کشورهای جهان حتی در کشورهای مسلمان اساس نظام و اداره زندانها مطابق با خواست و مذاق شرع مقدس و عقل سالم نمی باشد. برای همین است که نه تنها جنبه اصلاحی ندارد بلکه نتیجه و حاصلی جز خسارت و زیان مالی و جانی به بار نمی آورد.

نویسنده کتاب "التشریع الجنائی الاسلامی"کتاب "التشریع الجنائی الاسلامی" یعنی نظام کیفری اسلام که در دو مجلد و مجموعا در حدود یکهزار و ششصد صفحه است، در بیروت توسط دارالکتاب العربی به چاپ رسیده است. و یکی از بهترین کتابهای حقوقی اسلام بر وفق فقه اهل سنت می‎باشد که در عصر حاضر نوشته شده است. نویسنده آن مرد روحانی، مبارز و دانشمند مصری و از علمای الازهر به نام "عبدالقادر عوده" می‎باشد که از اعضاء برجسته و فعال اخوان المسلمین بود و توسط حکومت جمال عبدالناصر به جرم فعالیتهای اسلامی اعدام شده و به مقام شهادت رسید. زینب الغزالی درباره اش می‎نویسد: "عبدالقادر عوده مرد روحانی و دانشمند محترم الازهر که امپراطوری بریتانیا در جنگ سال 1951م مبلغ ده هزار جنیه برای زنده و مرده او جایزه گذاشته بود، به دنبال رویدادهای 1954 توسط جمال عبدالناصر به شهادت رسید." ر.ک . "روزهائی از زندگی من"، نوشته زینب الغزالی، ترجمه کمال حاج سیدجوادی، شرکت تعاونی ترجمه و نشر بین الملل، 361 ه-.ش، صفحات 52 تا 54 (مقرر) در این زمینه سخنانی (بسیار

ناوبری کتاب