صفحه ۲۶۴

مقتضای این حدیث این است که مدت زندان او نیز یک سال باشد، چون که زندان عوض "نفی و تبعید" است. لکن در جواهرالکلام گفته است:

"...اما مصنف [ یعنی صاحب شرایع محقق حلی ] و دیگران، بلکه اکثر علما نظر داده اند که مقید به یک سال نیست، بلکه باید گفت: یک سال از ابن سعید [حلی ] نقل قول شده است."جواهر ج ‏593/41

نهم - مثله کردن [یا صورتگری ]:

[در روایت تعبیر شده است از جمله کسانی که از نظر اسلام محکوم به زندان ابد هستند کسی است که "یمثل". این "یمثل" هم مثله کردن معنی می‎دهد و هم درست کردن تمثال یعنی مجسمه سازی، و اینک سند و متن آن روایت را ملاحظه می‎کنید]:

کلینی از حماد نقل می‎کند، او از امام صادق (ع) که آن حضرت فرمود:

"جز سه کس دیگری محکوم بزندان ابد نمی شود: کسی که مثله می‎کند و یا تندیس سازی می‎کند، زن مرتد، دزد بعد از آنکه یک دست و یک پای او [به عنوان حد] بریده شده باشد."عن ابی عبدالله (ع) قال: "لا یخلد فی السجن الاثلاثة : الذی یمثل، و المراءة المرتدة عن الاسلام، و السارق بعد قطع الید و الرجل." (وسائل ‏493/18، باب 5 از ابواب حد سرقت، حدیث 5)

علامه مجلسی در کتاب "مرآة العقول" درباره حدیث یاد شده و معنای "الذی یمثل" چنین فرموده است:

"یمثل از ریشه تمثیل به معنای صورتگری و مجسمه سازی است. و یا اینکه به معنای مثله کردن می‎باشد که همان شکنجه دادن، یا بریدن بینی، گوشها و دستها و پاهای یک فرد است. البته زندانی کردن در این دو مورد خلاف نظر مشهور است. در کتاب تهذیب آمده است: [سه کس در زندان تا ابد می‎مانند از جمله ] کسی که دستیار قتل واقع شده و کسی را بگیرد تا دیگری او را بکشد. شیوه نقل تهذیب موافق سایر

ناوبری کتاب