و طبق سنت دیرینه رایج در حوزه های علمیه "گزارش" آن درسها را که اصطلاحا "تقریرات" نامیده میشود مینوشتم. از آنجا که آگاهی داشتم که حضرت استاد - حفظه الله - شخصا آن مباحث را به عربی مینوشتند، تصمیم من بر این بود که بتدریج آن تقریرات را به فارسی آماده ساخته و منتشر کنم. در این بین اطلاع حاصل شد که فاضل محترم حجة الاسلام آقای محمود صلواتی نیز مشغول همین کار بوده و مقداری نیز از اوایل کتاب را آماده کرده اند.
لذا متن مفصلی که توسط نگارنده درباره تاریخچه فقه حکومتی اسلام و زندگینامه علمی حضرت استاد - حفظه الله - نوشته شده بود در اختیار آقای صلواتی گذاشته شد تا در مقدمه جلد اول ترجمه به نام "مبانی فقهی حکومت اسلامی" درج کند؛ و آن مقدمه در کتاب یاد شده، جلد اول از صفحه 7 تا صحفه 76 با حذف برخی قسمت ها، توسط مؤسسه کیهان به چاپ رسیده است.
اکنون قسمت نخست از ترجمه های انجام گرفته توسط اینجانب همراه با برخی توضیحات و تعلیقات درباره "احکام و آداب زندانها" و نیز "احکام استخبارات" از نظر فقه اسلامی به خدمت خوانندگان محترم ارائه میگردد.
این بحث در واقع ترجمه فصل هفتم و فصل هشتم از کتاب "دراسات فی ولایة الفقیه و فقه الدولة الاسلامیة" میباشد که در جلد دوم متن عربی چاپ شده آن از صفحه 421 تا صفحه 591 مندرج است. در اینجا یادآوری میکنیم که قسمت نخست این کتاب (احکام و آداب زندانها چند سال قبل زیر نظر حضرت استاد - دام ظله العالی - توسط اینجانب ترجمه و در روزنامه کیهان به صورت سلسله مقالات به چاپ رسیده است. قسمت دوم آن (احکام استخبارات) نیز در بهار سال 1366 ترجمه و به نظر استاد رسیده بود، لکن تاکنون در جایی به چاپ نرسیده است.
باید توجه داشته باشیم که تاکنون مسائل فقهی مربوط به زندانها و اطلاعات در تاریخ فقه ما هرگز به این صورت آن هم توسط یک فقیه و مجتهد جامع الشرایط با رعایت موازین و اصول نوشته نشده است، از این نظر کتاب حاضر منحصر به فرد و نمونه است. البته پیشتر آقای "وائلی" از دانشمندان سوریه کتابی به نام "احکام السجون" نوشته اند که در جای خود سودمند است، لکن دارای این شرایط و ویژگی ها نمی باشد.
در هر صورت محتوای این کتاب از دو قسمت تشکیل یافته است:
متن: متن کتاب به طور دقیق ترجمه نوشته شخص حضرت استاد میباشد که در