علی (ع) فرمود:
"ای رفاعه ! اگر در نزد تو ثابت شود که کسی در زندان به ابن هرمه مطالبی را میآموزد که بر زیان یک مسلمان ممکن است تمام شود، او را با تازیانه بزن و زندانی کن، تا هنگامی که از کار خود توبه کند."کتب علی الی رفاعة ... فان صح عند ک أن احدا یلقنه ما یضربه مسلما، فاضربه بالدرة، فاحبسه حتی یتوب. (دعائم الاسلام ج 532/2) البته مصداق روشن این حدیث همان "وکیل مدافع" است که در زمان ما مرسوم شده و هر پولداری یک وکیل مدافعی دارد که همه جا از او دفاع میکند. (از افاضات معظم له در جلسه 254 درس فقه)
دسته نوزدهم - کسی که به ناحق گواهی دهد:
در روایت "غیاث بن ابراهیم" از جعفر از پدرش چنین روایت شده است:
"شیوه علی (ع) این بود که هرگاه گواهی دهنده به ناحقی ( شاهد زور) را دستگیر میکرد، اگر او در آن محل غریب و ناشناخته بود، او را به میان قبیله اش میفرستاد[تا در آنجا به همگان معرفی شود و دیگر کسی به حرف او اعتماد نکند؛] و اگر آن گواهی دهنده بازاری بود، او را به بازار میفرستاد تا در آنجا بین مردم بگردانند و معرفی اش کنند [تا اعتماد مردم از او سلب شود]، سپس او را بازگردانده و چند روز زندانی میکردند، آنگاه آزادش میکردند میرفت.""عن غیاث بن ابراهیم، عن جعفر، عن ابیه (ع): ان علیا(ع) کان اذا اخذ شاهد زور فان کان غریبا بعث به الی حیه، و ان کان سوقیا بعث به الی سوقه فطیف به، ثم یحبسه ایاما ثم یخلی سبیله." (وسائل ج 244/18، باب 15 از کتاب شهادات، حدیث 3)
در سنن بیهقی از عبدالله بن عامر روایت شده که گفت:
"مردی را نزد عمر آوردند که گواهی به ناحق داده بود، او را یک روز از صبح تا شام در معرض دید مردم نگه داشتند، و هر کس که میآمد میگفتند: این فلان کس میباشد که گواهی به ناحق میدهد، بشناسید او را، سپس آن مرد را به زندان بردند."سنن بیهقی ج 141/10، کتاب آداب القاضی، باب ما یفعل بشاهد الزور.