صنفی هستند و آیا دارای توانائی و تمکن مالی هستند یا نه، بر عهده بیت المال و خزانه دولت است و یا بر عهده خودشان ؟ و یا اینکه میان زندانی ای که قادر به تهیه خرج و نفقه خود بوده و متمکن میباشد با زندانی ای که تهیدست و فقیر است فرق هست، هرچند که اولی تمکن خود را از راه کار کردن در داخل زندان به دست بیاورد؟ و یا اینکه میان زندانی ابد و غیر ابد فرق هست، و خرج ابدی ها از بیت المال و خرج غیرابدی ها بر عهده خودشان است ؟ همان گونه که در برخی روایات وارد شده. و یا اینکه فرق هست میان متهمین بازداشت موقت و بزهکاران محکوم به زندان، و خرج دسته اول به دلیل اینکه هنوز مجرم شناخته نشده اند بر عهده دولت و بیت المال و دسته دوم بر عهده خودشان است ؟ چون که شخص مجرم خودش باعث محبوسیت خود میباشد و طبق اقتضای قاعده باید هزینه زندگی خود را برعهده بگیرد.
کدام یک از فرضها و وجوه درست میباشد؟ در هر صورت در این مسأله وجوه و شقوق چندی وجود دارد، که آنها را در اینجا مورد بررسی قرار خواهیم داد:
ابتدا میپردازیم به بیان آنچه که مقتضای اصل اولی در این مسأله میباشد. سپس روایتهائی را که در این باره به دست ما رسیده بحث و بررسی میکنیم، بعد از آن نیز به منظور تکمیل بحث و افزونی هرچه بیشتر فایده آن آراء و نظریات علماء، فقهاء و نویسندگان را نقل خواهیم کرد:
مقتضای اصل اولی در مسأله مخارج شخصی زندانیان
این مطلب بسیار بدیهی است که مخارج هر کسی در زندگی اولا و بالذات بر عهده خود او میباشد، چنانکه مخارج خانواده هر کس نیز همین طور است، یعنی باید از اموال آن شخص تأمین شود. این مسأله در مورد افراد بزهکار محکوم به زندان نیز کاملا صادق است و طبق قاعده اولی هیچ دلیل موجهی وجود ندارد که مخارج او در زندان در صورت تمکن و توانائی بر تهیه، بر عهده دیگران و بیت المال