"آنگاه که فرمانروایان شما نیکان شما باشند و ثروتمندانتان سخاوتمندانتان و امور شما در بین شما به مشورت باشد، روی زمین برای شما بهتر است از درون آن."اذا کانت امراؤکم خیارکم و اغنیاؤکم سمحاؤکم و امورکم شوری بینکم فظهر الارض خیر لکم من بطنها... (سنن ترمذی 361/3، ابواب الفتن، باب 64، حدیث 2368)
این روایت در تحف العقول نیز از پیامبراکرم (ص) روایت شده است.تحف العقول / 36
3- در کتاب بحار از خصال از امام صادق (ع) روایت شده که فرمود:
"هرگز نباید فرد کم تجربه ای که تنها نظر خود را درست میپندارد در ریاست طمع ببندد."لایطمعن القلیل التجربة المعجب برأیه فی ریاسة . (بحارالانوار 98/72 "چاپ ایران 98/75» کتاب العشره، باب 48، حدیث 2)
4- در کتاب وسائل از ابوهریره روایت شده که گفت: از اباالقاسم پیغمبراکرم (ص) شنیدم که میفرمود:
"از خردمند راه صلاح جویید و از نظر وی سر برمتابید که پشیمان میشوید."استرشدوا العاقل و لاتعصوه فتندموا. (وسائل 409/8 باب 9 از ابواب احکام العشره، حدیث 1)
5- باز در همان کتاب از امام صادق (ع) روایت شده که فرمود:
"از وصیت های پیامبراکرم (ص) به علی (ع) این بود که فرمود: هیچ پشتیبانی مورد اعتمادتر از مشورت، و هیچ خردی همانند تدبیر نیست."فیما اوصی به رسول الله (ص) علیا(ع) قال: لا مظاهرة اوثق من المشارة، و لاعقل کالتدبیر. (وسائل 424/8، باب 21 از ابواب احکام العشره، حدیث 2)
واژه "تدبیر" از ماده دبر "الشئ" است یعنی ملاحظه آینده و عاقبت کار را کردن، [آینده سنجی و عاقبت اندیشی ].اصولا آدمهای سیاسی نباید بی حساب کار کنند، باید عاقبت کارها را حساب کنند بخصوص در کارهای مهم و بزرگ و مسائلی که به سرنوشت مردم مربوط است، در این مسائل باید شوراهای برنامه ریزی وجود داشته باشد تا در مسائل، جزئیات و جوانب مختلف آن را مورد بررسی قرار دهند. (الف - م، جلسه 125 درس)
6- باز در همان کتاب از امام جعفرصادق (ع) از پدر بزرگوارش روایت نموده که