البته در برخی از مواردی که شهید نقل کرده مناقشاتی صورت گرفته و نیز چنانکه قبلا هم گفتیم بین حد و تعزیر تفاوتهای دیگری نیز ذکر شده که میتوانید به مباحث قبلی مراجعه کنید.
ماوردی در احکام السلطانیه بین حد و تعزیر از سه جهت فرق گذاشته است، وی میگوید:
اولا: تعزیر تأدیبی افراد متشخص و آبرومند سبک تر و کمتر از تعزیر متخلفانی است که چنین نیستند؛ زیرا پیامبر(ص) فرمود: از لغزشهای افراد متشخص درگذرید. بنابراین تعزیر برحسب مراتب و شؤون افراد درجه بندی میگردد، ولی در اجرای حدود شرعی هیچ گونه تفاوتی بین مردم وجود ندارد. با توجه به نکته ذکرشده تعزیر کسی که صاحب شأن و ارزش اجتماعی بوده با اعراض از او انجام میشود. در حالی که کسی که پایین تر از اوست با درشتی و سختگیری نسبت به وی تعزیر میگردد. و تعزیر فردی که از نظر منزلت در مرتبه پایین تر از قبلی قرار دارد با گفتار خشن و استخفاف، تا حدی که به قذف و سب و دشنام نرسد صورت میپذیرد. پس در مورد کسانی که در مرتبه پایین تری جای دارند با حبس کردن آنان اجرای تعزیر میشود، و این افراد را برحسب نوع گناه و لغزشی که مرتکب آن شده اند در زندان نگاه میدارند. ممکن است بعضی از آنان یک روز و برخی دیگر بیش از یک روز، تا مدت زمانی مشخص در حبس باقی بمانند.
ابوعبدالله زبیری از علمای شافعی در این باره میگوید: منتهای مدت حبس برای برائت از جرم و کشف آن چند ماه (در معالم القربة یک ماه ذکر شده) و برای تأدیب شش ماه است. سپس در مورد کسانی که در مراتب پایین تری از افراد قبل قرار دارند با توجه به کثرت گناهان آنان و نیز با عنایت به امکان کشش و میل دیگران به انجام چنان جرایمی، و ایجاد خسارت برای مردم، با تبعید و دور ساختن آنان از محل جرم تعزیر جاری میشود... سپس در مورد کسانی که در مرتبه پایین تری از گروه قبل جای دارند، برحسب نوع جرم، با زدن تعزیر میگردند. که مقدار زدن متناسب با تأثیر جرم و میزان بازدارندگی وی از تکرار گناه صورت میگیرد.
ثانیا: در حدود، عفو متخلف یا شفاعت از او جایی ندارد؛ اما در تعزیر، حاکم