مختلف از این اصل طبق قانون مجازات میشود."قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، اصل سی و هشتم.
مسأله سوم: آیا متهم را میتوان برای روشن شدن حقیقت در مورد حق الناس
زندانی کرد؟
ظاهرا حبس متهم به منظور کشف حقیقت یا برای گرفتن حقوق مردم علی الخصوص در دیه قتل و با فرض آنکه متهم ممکن است متواری شود و دسترسی به او امکان پذیر نباشد جایز است، و اخباری که ذیلا ذکر میشود بر این نکته دلالت دارند.
1- در وسائل الشیعه به سندی که نسبتا بد نیست از سکونی، از امام صادق (ع) نقل شده که گفت: "پیامبر کسی را که متهم به قتل بود شش روز حبس میکرد، اگر اولیای مقتول دلیل حسابی خدمت آن حضرت میآوردند (او را نگه میداشت) وگرنه وی را رها میکرد."ان النبی کان یحبس فی تهمة الدم ستة ایام فان جاء اولیاء المقتول بثبت والاخلی سبیله. (وسائل 121/19، ابواب دعوی القتل، باب 12، حدیث 1)
2- ترمذی در سنن به سند خویش از بهزبن حکیم از پدرش، از جدش روایت میکند که: "پیامبر کسی را به خاطر اتهامی زندانی و سپس رها کرد."ان النبی (ص) حبس رجلا فی تهمة ثم خلی عنه. (سنن ترمذی 435/2، ابواب دیات، باب 19، حدیث 1438)
ابوداود نیز مانند این روایت را نقل کرده است.سنن ابی داود 282/2، کتاب الاقضیه، باب حبس در دین و غیر آن.
3- در کتاب التراتیب الاداریة آمده است: "بعضی گفته اند: پیامبر در مدینه کسی را به خاطر اتهامی زندانی کرد." عبدالرزاق و نسایی در تألیفات خود این روایت را از بهزبن حکیم، از پدرش، از جدش نقل کرده اند؛ و ابوداود در کتاب خود این روایت