صفحه ۵۱۳

زکات، به آتش کشیده شدن گندمهای احتکار شده توسط امیرالمؤمنین (ع)، گرفتن کفاره از کسی که با زن حائض همبستر شده، استناد و استدلال نموده بودند که از نظر شما گذشت.این مسأله در فقه شیعه چون مبتلابه نبوده مطرح نشده، مثلا شما ملاحظه می‎فرمایید کتاب جواهر که به آن گستردگی در مسائل فقهی بحث کرده راجع به تعزیر مالی مطلبی عنوان نفرموده، ولی امروز از مسائل مبتلابه است؛ لذا ما در حد وسع خود به طرح مسأله می‎پردازیم ان شاء الله بعدا آقایان گسترده تر آن را مورد بررسی قرار می‎دهند. (الف - م، جلسه 213 درس)

دلایلی که برای تعزیر مالی - به صورت گرفتن یا نابود کردن اموال - می‎توان بدان

استناد نمود

علاوه بر آنچه گفته شد برای جواز تعزیر مالی به دلایل زیر می‎توان استناد نمود، اگرچه برخی از آنها قابل مناقشه است:

اول: سوزاندن مجسمه گوساله ای که مورد پرستش قرار گرفته بود توسط حضرت موسی (ع).

در سوره طه آمده است: وانظر الی الهک الذی ظلت علیه عاکفا لنحرقنه ثم لننسفنه فی الیم نسفاطه (20)97/ اکنون این خدایت را که به پرستش خدمتش ایستاده ای بنگر، که آن را در آتش می‎سوزانیم و خاکسترش را به باد می‎دهیم.

و احکام ادیان گذشته را تا آنگاه که نسخ آن ثابت نشده می‎توان در شریعت اسلام هم استصحاب نمود. و روشن است که گوساله سامری گوساله بسیار گران قیمتی بوده که سامری با مجموع زیورآلات بنی اسرائیل آن را ساخته بود.

از این آیه شریفه استفاده می‎شود که درهم شکستن و از بین بردن مظاهر فساد که ممکن است افراد ساده و کج فکر را به طرف تباهی بکشاند بر نگهداری آن در موزه ها ترجیح دارد.

ناوبری کتاب