است، [پس چیزی شبیه اجماع هست ]
پاسخ میدهیم: اولا: تا زمانی که اجماع بر عدم تفاوت میان این دو معلوم و ثابت نشود، هیچ دلیلی بر حجیت این گفته، یعنی عدم قول به تفاوت بین این دو وجود نخواهد داشت.به اصطلاح فقهی ما در اینجا "قول به عدم فصل" میخواهیم و "عدم قول به فصل" بین صغیره و کبیره کافی نیست. (مقرر) از این گذشته، این مسأله درگفته ها و نوشته های قدمای اصحاب ما (فقهای شیعه) هم عنوان نشده تا بتوان از آن چنین اجماعی را احراز نمود.
ولی در اینجا اشکال دراصل اختصاص تعزیر به گناهان کبیره میباشد؛ زیرا فرض آن است که گناه صغیره نیز حرام و مبغوض شرعی است، و آیه مورد استدلال هم بر چشم پوشی و عفو گناه صغیره در آخرت دلالت میکند، پس با جواز تعزیر در مورد انجام گناهان صغیره منافاتی ندارد؛ زیرا تعزیر خود وسیله ای است برای جلوگیری مجرم از تکرار گناه و هشداری است به دیگران که مرتکب گناه نگردند، و شمول و عموم قول پیامبر(ص) که فرمود: "خدا برای هر چیز حدی قرار داده و برای کسانی که از این حد تجاوز کنند نیز حدی معین کرده است"ان الله قد جعل لکل شئ حدا و جعل لمن تعدی ذلک الحد حدا. (وسائل 310/18، ابواب مقدمات حدود، باب 2، حدیث 1) نیز دلالت بر عدم اختصاص تعزیر به گناهان کبیره میکند.
جهت سوم: مفهوم لغوی تعزیر
1- در صحاح ذیل لغت تعزیر آمده است:
تعزیر به معنای تعظیم و توقیر است و به مفهوم تأدیب نیز به کار رفته است. از این رو به تنبیه (زدن) کمتر از حد نیز تعزیر گفته میشود.صحاح اللغه 744/2