آن اجرای حد میفرمود؛ و حتی هنگامی که پسر یا دختر خردسال غیر ممیزی را نزد او میآوردند، آن حضرت اجرای حدی از حدود الهی را تعطیل نمی کرد.
سؤال شد: علی (ع) چگونه قسمتی از تازیانه را میزد؟ امام (ع) فرمود: آن حضرت وسط تازیانه یا یک سوم آن را به دست میگرفت سپس به تناسب سن متخلفان، آنان را تنبیه میفرمود؛ و به این وسیله در اجرای هیچ حدی از حدود الهی کوتاهی نمی کرد."ان فی کتاب علی (ع) انه کان یضرب بالسوط، و ینصف السوط، و یبعضه فی الحدود، و کان اذا اتی بغلام و جاریة لم یدرکا لا یبطل حدا من حدود الله - عزوجل - قیل له: و کیف کان یضرب ؟ قال: کان یأخذ السوط بیده من وسطه او من ثلثه ثم یضرب به علی قدر اسنانهم، و لا یبطل حدا من حدود الله - عزوجل - (وسائل 307/18، ابواب مقدمات حدود، باب 1، حدیث 1).
در سنن ابوداود به سند خود از عبدالله بن عمروبن عاص از پیامبر(ص) روایت شده که فرمود:
"حدود را در میان خود تقاضای گذشت کنید و (بدانید) هر حدی که به من رسیده واجب است."تعافوا الحدود فیما بینکم، فما بلغنی من حد فقد وجب. (سنن ابی داود 446/2، کتاب الحدود، باب العفو عن الحدود ما لم تبلغ السلطان) [یعنی اگر پیش من به عنوان حاکم اسلام ثابت شد اجرا میشود].
و روایات دیگری از این قبیل که میتوان بدان مراجعه نمود.
البته در صورتی که مجرم پیش از اقامه بینه از کرده خود توبه کند حد از او ساقط میشود؛ و یا اگر اثبات جرم با اقرار مجرم باشد نه با اقامه بینه، امام میتواند از جرم او درگذرد و یا آنکه بنابر قول دیگری امام مطلقا حق دارد از اجرای حدود در این گونه موارد چشم پوشی نماید.
ما در مباحث آینده در این باره گفتگوی کوتاهی خواهیم داشت و بحث مفصل آن را به کتاب حدود احاله میکنیم.
تمام مطالبی که تا اینجا عنوان گردید همه مربوط به حدود اصطلاحی بود، اما درباره تعزیرات پرسش این است که آیا اجرای تعزیرات واجب بوده یا بسته به