مقررات و تأدیب متخلفان و مجرمان است؛ زیرا اگر عناصر فاسد از مجازات و خواریهای آن بیم نداشته باشند، برای جان و مال و ناموس مردم حرمتی باقی نمی ماند و در نتیجه امور زندگی دستخوش اختلال و از هم گسیختگی شده و بی نظمی و آشفتگی همه جا را فرا خواهد گرفت.
روش متفکران بشر در هر عصر و زمان همواره بر اساس وضع قوانین و مشخص نمودن چارچوب آزادیها و نیز سیاست و تأدیب متخلفان مبتنی بوده، و این امری است که در هر نظام و جامعه ای از آن گریزی نیست؛ اسلام نیز به فراخور جامعیت خود در پاسخگویی به نیازهای دنیوی و اخروی انسان و به عنوان تضمین کننده مصالح او در هر دو جهان، به این مسأله توجه بیشتری از خود نشان داده است.
خداوند متعال در این باره میفرماید:
بنابراین تمام مذاهب آسمانی متکفل اموری هستند که در جهت مصالح مردم قرار دارد، که آخرین این ادیان دین پیامبر(ص) است. بنابر آیه یاد شده، خداوند آهن و سلاح را به منزله عامل تضمین کننده فرامین و مقررات و اقامه قسط و عدل و یاری کردن پیامبران و بسط و گسترش احکام خود قرار داده است.
در خبر است که عبدالرحمن بن حجاج از حضرت ابو ابراهیم - موسی بن جعفر(ع) - نقل کرده که آن حضرت درباره آیه "یحیی الارض بعد موتها" فرمود: منظور زنده کردن زمین با آب باران نیست بلکه برانگیختن مردانی است که عدالت را احیاء میکنند و زمین به خاطر احیای عدالت زنده میگردد، و جز این نیست که