کتاب مذکور مراجعه نماید.
البته در همه این ابواب حکم یکی است، و آن اینکه بر محتسب واجب است که همه کارها و ابزار و وسایل و مواد مورد استفاده و محل کار و مقدار اجرت و تخصص در کار و... را تحت نظر و مراقبت قرار داده و متخلف را مورد بازخواست و تنبیه قرار دهد.
اینها مطالبی بوده که ما از کتاب "معالم القربة" در بیان وظایف محتسب اقتباس کردیم. ولی اکنون در زمان ما این وظایف به عهده دوایر و وزارتخانه های مختلف گذاشته شده، ولکن ارگانهایی که به طور مستقیم موظف به رسیدگی به بیشتر این امور هستند، نیروهای انتظامی، پاسداران، وزارت اطلاعات [و شهرداریها و مؤسسه استاندارد] هستند.
و باید توجه داشت که همه مطالبی که ایشان [ابن اخوة ] در کتاب خویش آورده اند به گونه ای میتوان از عمومات کتاب و سنت بر آن استناد و استدلال نمود؛ اگرچه اشکالاتی نیز در کلمات ایشان وجود داشت که پیش از این نیز به برخی موارد آن اشاره شد.
و متأسفانه به خاطر اشتغالات زیاد و پراکنده که اکنون من گرفتار آن هستم فرصت تتبع بیشتر در این زمینه را ندارم.حضرت استاد در این زمان علاوه بر مرجعیت دینی مسؤولیت قائم مقامی رهبری را نیز به عهده داشتند و با توجه به ساده زیستی و روحیه مردمی که از خصایص برجسته ایشان است اقشار مختلف جامعه از وکلا و وزراء گرفته تا ائمه جمعه و جماعات و طلاب و فضلای حوزه ها به ویژه روستائیان و پابرهنه ها که امید خویش را در ایشان متجلی میدیدند و ایشان نیز درددل و حرف و سخن آنان را میفهمید، در ساعتهای مختلف شب و روز به ملاقاتشان میشتافتند؛ و در همین حد تتبع گسترده که بر خواننده محترم پوشیده نیست بسیار ارزشمند و قابل توجه است، و اثری است که جز با عنایت الهی و پشتکار و همت والای ایشان حاصل نمی آمد، خداوند به همه ما توفیق ادامه این خدمات را عنایت فرماید. (مقرر)
لذا به برادران محترم و فضلای جوان توصیه میکنم که به خاطر ابتلاء بسیار زیاد به این گونه موضوعات به ویژه پس از پیروزی انقلاب اسلامی، کمر همت بسته و به