و کسی که در مناره اذان میگوید باید عادل وثقه و امین و آشنا به اوقات نماز باشد؛ زیرا پیامبرخدا(ص) فرمود: "مؤذنان امناء، و پیشوایان ضامنانند، خدا پیشوایان را هدایت کند و مؤذنان را ببخشاید."المؤذنون امناء و الائمة ضمناء، فأرشد الله الائمة و غفرللمؤذنین.
شایسته است که محتسب وقت شناسی مؤذنان را بیازماید و هر که وقت نشناسد او را از اذان بازدارد تا آنگاه که فراگیرد... پس بر مؤذن واجب است که وقت را بشناسد و باب اذان و اقامه را از کتب فقهی بخواند.
مستحب است که مؤذن خوش صدا باشد، و بر محتسب است که از "غنا" در اذان یعنی طربناک کردن و غلطاندن صدا، وی را باز دارد.چرخ و تاب دادن صدا به طوری که در ان کش و قوسها انسان از حال عادی بیرون رود، این را میگویند طرب و غنا؛ مثل انسانی که او را آرایش کنند، و این از حال عادی خارج شده، چه موجب رقص و چه موجب گریه گردد فرقی نمی کند. (الف - م، جلسه 203 درس) و او را فرمان دهد که چون بر مناره رفت از نگریستن به حریم مردم و خانه هایشان چشم پوشد و در این باره از وی تعهد گیرد و کسی جز مؤذن آن هم در اوقات نماز نباید بر مناره رود...
و محتسب فرمان دهد که روز جمعه خادمان بر در مسجد جامع بایستند و همه درویشان را که برای گدایی میآیند از ورود به مسجد بازدارند، چه ایشان مانع میشوند که مردم به ذکر و عبادت بپردازند و وضع نماز را به هم میزنند، بخصوص کسانی که میایستند و اخبار و داستانهای بی پایه که خداوند هیچ حقیقتی را در آنها قرار نداده است میگویند [و مردم به سخنانشان گوش میدهند و از امری که برای آن گرد آمده اند بازمی مانند].معالم القربة 172/(=چاپ مصر 263).
37- حسبه بر واعظان
در باب چهل و هشتم، حسبه بر واعظان را آورده و مینویسد: