و هدف از آموختن علم احتساب به دست آوردن توانایی کنترل امور کشور میباشد. و فایده آن جریان دادن امور کشور در مجاری آن به بهترین طرز ممکن است. و این علم یکی از دقیق ترین علوم است و افرادی که دارای درک نافذ و حدس صحیح نباشند، نمی توانند آن را درک کنند؛ چون اشخاص و اوضاع و زمانهای یک کشور همواره بر یک روش ثابت نیست بلکه برای هر زمان و برای هر وضعی سیاستی خاص لازم است، و آن [شناخت وضعیت اجتماعی هر عصر و تشخیص سیاست متناسب با آن وضعیت ] یکی از مشکل ترین کارهاست، بدین جهت برای اداره امور آن جز کسی که دارای قدرت الهیه و به دور از هوی و هوس باشد شایستگی ندارد."تراتیب الاداریة 287/1
7- قاضی ابویعلی میگوید:
ولی محتسب [کسی که دولت، نظارت بر اجرای صحیح امور حسبه را به عهده او گذاشته ] با متطوع [کسی که خودش بدون اینکه کسی و یا دولتی این وظیفه را به عهده او گذاشته باشد برحسب وظیفه شرعی خود به این کار میپردازد] در نه جهت با هم فرق دارند:
1- امر به معروف و نهی از منکر برای محتسب، به حکم ولی و مقام ولایت واجب عینی است و نمی تواند آن را انجام ندهد ولکن وجوبش برای غیر محتسب به نحو وجوب کفایی است.
2- اقدام محتسب به امر به معروف و نهی از منکر از وظائف شغلی او بوده و جایز نیست به جهت اشتغال به عمل دیگری آن را ترک کند، ولی چون این کار برای متطوع یک امر استحبابی است میتواند آن را به جهت انجام کار دیگری ترک کند.
3- محتسب بدین سمت منصوب شده که در حدود اختیاراتش مورد مراجعات و