سه: مشخص کردن ولی برای کسی که به خاطر صغر یا جنون ممنوع از تصرف است، و ممنوع از تصرف کردن کسی که سفیه یا مفلس است؛ به جهت حفظ و نگهداری اموال برای صاحبان حق.
چهار: نظارت بر اوقاف برای حفظ اصل و بهره دهی آن، و گرفتن و صرف کردن آن در راههایی که برای آن مقرر شده است. پس اگر آن اموال دارای متولی است حق وی باید محفوظ بماند، و اگر مسؤولی ندارد ولایت آن به عهده قاضی است.
پنج: نظارت بر وصیت ها طبق شروطی که موصی وصیت کرده در محدوده ای که شرع آن را مباح دانسته و ممنوع نکرده. پس اگر میت وصی مشخص دارد حق وی محفوظ میماند، و اگر ندارد ولایت آن به عهده اوست.
شش: به ازدواج در آوردن پسران بی همسر و دختران بی شوهر در صورتی که ولی نداشته باشند و نیازمند به ازدواج باشند.احتمالا این ناظر به فقه شافعی است، طبق روایتی که از پیامبر(ص) نقل میکنند که راوی آن ترمذی است و در آن آمده: "نکاح زن بدون ولی صحیح نیست، و اگر ولی نداشته باشد فالسلطان ولی من لا ولی له"؛ و نیز روایتی که از عایشه نقل شده که: "لانکاح الابولی و الافالسلطان ولی من لا ولی له". اما در فقه ما
و ابو حنیفه این مورد را از حقوق قاضی به شمار نیاورده، چون او عقد ازدواج را بدون وجود ولی جایز میداند.
هفت: اقامه و اجرای حد بر کسی که محکوم به آن است؛ پس اگر این حد از حقوق خداوند - تبارک و تعالی - است، هنگامی که به اقرار یا بینه ثابت شد توسط وی اجرا میگردد، بدون اینکه کسی اجرای آن را خواستار باشد؛ و اگر از حقوق مردم است، در این صورت موقوف بر این است که صاحب حق اجرای آن را از قاضی خواستار شود. ولی ابوحنیفه میگوید: در هر دو صورت کسی باید خواستار اجرای آن باشد.
هشت: نظارت و قضاوت در مصلحتهایی که در محدوده مسؤولیت اوست، نظیر