و رهبر جامعه انتخاب میشوند یا از سوی مجلس شورا یا از سوی مردم به صورت مستقیم، یا اینکه برخی از آنان به صورت مستقیم از سوی مردم انتخاب میشوند و برخی از سوی رهبر یا مجلس، چنانچه در برخی کشورها این گونه متداول است؛ ولی در نهایت همه اینها قهرا در حکومت اسلامی به انتخاب مردم منتهی میشود؛ زیرا فرض این است که انتخاب رهبر و نمایندگان مجلس نیز از سوی مردم است.
و ما در فصل سوم گفتیم که: مکلف و مسؤول در حکومت اسلامی اولا و بالذات همان امام و رهبر است و قوای سه گانه دست و بازوان وی محسوب میگردند.
بر این اساس پس طبع موضوع اقتضا دارد که انتخاب این قوه نیز به دست رهبر باشد تا کسی را که در انجام وظیفه وی را یاری میدهد و با فکر و سلیقه او سنخیت دارد برای این مسؤولیت برگزیند، مگر اینکه [به هنگام بیعت با رهبر] شکل دیگری را با وی شرط کرده باشند.
و اما آنچه در زمانهای ما متداول است که وزراء ازسوی رهبر یا رئیس جمهور برای تعیین به مجلس معرفی و پیشنهاد میشوند و مجلس در رد یا قبول هر یک از آنها آزاد است و سایر کارمندان و کارگزاران متناسب با کار و مسؤولیت آنان از سوی هر یک از وزراء انتخاب میشوند،
این شیوه نیز پس از تشریع آن از سوی مجلس خبرگان [در قانون اساسی ] و رعایت شرایطی که عقلا و شرعا معتبر دانسته شد بدون اشکال است.
3- ویژگی های وزرا و کارگزاران و فرماندهان در رده های مختلف
بی تردید بیشترین مشکلاتی که متوجه نظامهای حکومتی درسطح جهان میشود به انتخاب نادرست وزراء و فرماندهان و کارگزاران آنها منتهی میشود، چه این سوء انتخاب بخاطر نتوانستن باشد یا نخواستن؛ و فساد مسؤولین و بی کفایتی آنان نیز عامل دیگری است که موجب به هم ریختگی امور و از هم گسیختگی