جانشینان مرا رحمت کند"- سه مرتبه فرمود - به آن حضرت گفته شد: جانشینان شما چه کسانی هستند ای رسول خدا(ص)؟ فرمود: "آنان که پس از من میآیند و احادیث و سنت مرا از من روایت میکنند، و آنها را پس از من به مردم تعلیم میدهند.""اللهم ارحم خلفائی" ثلاث مرات فقیل له: یا رسول الله، و من خلفاؤک ؟ قال: "الذین یأتون من بعدی و یروون عنی احادیثی و سنتی، فیعلمونها الناس من بعدی." (وسائل 66/18، ابواب صفات قاضی، باب 8، حدیث 53)
زیرا آنچه از کلمه "خلفا - جانشینان" به ذهن میرسد جانشینی آن حضرت در همه شؤون عمومی و اجتماعی است که هر سه منصب را شامل میگردد.
و نیز فرمایش امام عصر - عجل الله - در توقیع شریف که پیش از این خوانده شد که فرمود:
زیرا مراد به حوادث، هر امر نوپدیدی است که در هر زمان و مکان برای مسلمانان به وجود میآید که هویت آن برای آنان مشکل میشود یا حکم منطبق بر آن را نمی دانند.
از این روایت نیز استفاده میشود که مرجع علم به کلیات احکام شرع، و علم به حوادث واقعه یک شخص است.
پس امام عصر - عجل الله - فقیهی را که فقه وی بر روایات اهل بیت (ع) مستند باشد مرجع هر دو امر - هم افتاء و هم ولایت - قرار داده است. و نیز روایتی که از امام حسین (ع) خوانده شد که فرمود: "جایگاه جریان امور و احکام به دست علمای بالله است که بر حلال و حرام خداوند امین هستند."ذلک بان مجاری الامور و الاحکام علی ایدی العلماء بالله، الامناء علی حلاله و حرامه. (تحف العقول 238/). که در اینجا منصب ولایت و حکومت را برای کسانی که حق صدور فتوا دارند قرار داده است.