فرمانده امکان پذیر است ؟!
8 - و باز بر اهمیت حکومت و نقش آن در حراست از نظام امت دلالت دارد روایتی که در کتاب خصال از سکونی از امام جعفر صادق از پدر خویش (ع) از پیامبراکرم (ص) روایت شده که آن حضرت فرمود:
"دو صنف از امت من هستند که اگر صالح باشند امت من به صلاح میگرایند و اگر فاسد باشند امتم به فساد کشیده میشوند، گفته شد: یا رسول الله، آن دو دسته کیانند؟ حضرت فرمود: یکی عالمان دینی و دیگری فرمانروایان." الخصال عن السکونی، عن جعفر، عن ابیه (ع) قال: قال رسول الله (ص) صنفان من امتی اذا صلحا صلحت امتی و اذا فسد افسدت امتی، قیل: یا رسول الله و من هما؟ قال الفقهاء و الامراء. (خصال، 36/1، باب احادیثی که مشتمل بر دو مطلب اند، حدیث 12)
توصیه مؤکد اسلام بر تشکل و وحدت مسلمانان
خلاصه کلام اینکه حفظ نظام اسلامی از اوجب واجبات است و هرج و مرج و اختلال امور مسلمانان در پیشگاه خداوند از مبغوضترین امور است، و هرگز نظام الهی حفظ و حراست نخواهد شد مگر با تشکیل حکومت؛ آیا در قرآن کریم ملاحظه نمی فرمایید هنگامی که جنگ بر بنی اسرائیل واجب میگردد و مشاهده میکنند جز با تجمع و تشکل قدرت بر جنگیدن ندارند، از پیامبرشان میخواهند که رهبر و فرمانده ای برای آنان مشخص کند تا به همراه او با دشمنانشان جهاد و مبارزه کنند؟ و همین دلیل بر این است که آنچه در ذهن آنان مرتکز بوده این بوده که تشکل و مبارزه بدون رهبر و پیشوایی که نظام و تشکل آنان را حراست و حفاظت کند امکان پذیر نیست.
و این تأکید اسلام بر تشکل و وحدت آنگاه بیشتر آشکار میشود که در روایات ملاحظه میگردد که اسلام بر انجام اعمال جمعی نظیر نماز جماعت تأکید فراوان دارد و مسلمانان را از ترک آن برحذر میدارد، که در اینجا به ذکر دو نمونه اکتفا میشود. [پیش از این نیز مطالبی در این مورد از نظر خوانندگان گرامی گذشت.]
در کتاب وسائل الشیعه، به سند صحیح از ابن سنان روایت شده که گفت: از امام صادق (ع) شنیدم که میفرمود:
"در زمان پیامبرخدا برخی مردم از نماز خواندن در مسجد خودداری میکردند، پیامبرخدا فرمود: نزدیک است دستور دهم بر در خانه های آن افرادی که نماز خواندن در مسجد را واگذاشته اند هیزم بریزند و خانه هایشان را بر سر آنان به آتش بکشند." الوسائل بسند صحیح عن ابن سنان، عن ابی عبدالله (ع) قال: سمعته یقول: ان اناسا کانوا علی عهد رسول الله (ص) ابطأوا عن الصلاة فی المسجد، فقال رسول الله: لیوشک قوم یدعون الصلاة فی المسجد ان نأمر بحطب فیوضع علی ابوابهم فیوقد علیهم نار فتحرق علیهم بیوتهم. (وسائل 377/5، ابوب نماز جماعت، باب 2، حدیث 10)