هدف از آوردن این گونه روایات از ابواب مختلف در اینجا این است که مشخص شود امامت به معنی حکومت در نظام و بافت قوانین اسلام تنیده شده و بقای قوانین اسلام وابسته به تشکیل دولت و حکومت است، و اینکه عدم اهتمام به تشکیل حکومت برابر است با عدم اهتمام به اسلام و قوانین اسلام.
حکومت و ارث
نقش حکومت و امامت در کتاب ارث بسیار بارز و روایات در این باب نیز بسیار زیاد است، که از باب نمونه تعدادی از آنها را به اجمال متذکر میشویم:
1 - عبدالملک بن اعین و مالک بن اعین روایت میکنند که از امام محمد باقر(ع) درباره مردی نصرانی که از دنیا رفته و از او پسر برادر و پسر خواهری مسلمان و فرزندان و همسر نصرانی به جای مانده سؤال نمودیم که با میراث او چه معامله ای انجام دهیم ؟... آنگاه به آن حضرت گفته شد: اگر فرزندان او در حالی که صغیرند مسلمان شدند چه کنیم ؟ حضرت فرمود:
"میراث پدرشان را نزد امام قرار دهید تا به حد بلوغ برسند؛ اگر به اسلام خود باقی ماندند، امام میراث پدرشان را به آنان واگذار میکند؛ اما اگر به دین اسلام باقی نماندند، امام میراث را به پسر برادر و پسر خواهر مسلمان میت پرداخت میکند."خبر عبدالملک بن اعین و مالک بن اعین، عن ابی جعفر(ع) قال: سألته عن نصرانی مات و له ابن اخ مسلم و ابن اخت مسلم، و له اولاد و زوجة نصاری... قیل له: فان اسلم اولاده و هم صغار؟ فقال (ع): یدفع ما ترک ابوهم الی الامام حتی یدرکوا، فان اتموا علی الاسلام اذا ادرکوا دفع الامام میراثه الیهم، و ان لم یتموا علی الاسلام اذا ادرکوا دفع الامام میراثه الی ابن اخیه و ابن اخته المسلمین. (وسائل 17 / 379، باب 2 از ابواب موانع الارث، حدیث 1)
[ درباره روایت بالا این توضیح لازم است که اگر شخص مسلمان بمیرد و وارث مسلمان نداشته باشد، ارثش به امام میرسد؛ و اگر کافری از دار دنیا برود و وارث مسلمانی ولو در رده های چندم ارث داشته باشد، ارث او به وارث مسلمان میرسد].
2 - ابی بصیر روایت میکند که از امام جعفر صادق (ع) از "میراث" مرد مسلمانی که مرده و دارای مادری نصرانی است سؤال نمودم. حضرت فرمود:
"پس اگر هیچ یک از اقوامش مسلمان نشدند میراث او مال امام است." صحیحة ابی بصیر قال: سألت اباعبدالله (ع) عن رجل مسلم مات وله ام نصرانیة، "... فان لم یسلم احد من قرابته فان میراثه للامام." (وسائل 17 / 381، باب 3 از ابواب موانع الارث، حدیث 1)
3 - هشام بن سالم از امام جعفر صادق (ع) روایت میکند که آن حضرت فرمود:
"مردم به تقسیمات ارث و طلاق پایبند نمی شوند مگر به وسیله شمشیر." صحیحة هشام بن سالم عن ابی عبدالله (ع) قال: لایستقیم الناس علی الفرائض و الطلاق الابالسیف. (وسائل 17 / 419، باب 3 از ابواب موجبات الارث، حدیث 1)