و شاید مراد از جمله (لاتکون فتنة) اشاره به جنگ دفاعی به معنی مصطلح باشد و مراد از جمله (و یکون الدین لله) جنگ ابتدایی، و هنگامی که این دو غرض به دست آمد نباید برای استعباد و استثمار جوامع مختلف به تجاوز پرداخت، مگر اینکه آنان افرادی ستمگر و ظالم باشند که در این صورت برای رفع شرارت و ستمگری آنان باید مبارزه ادامه یابد، که دفع ظلم نیز بی تردید یک مبارزه دفاعی است.
باز در سوره انفال میفرماید: (و قاتلوهم حتی لاتکون فتنة و یکون الدین کله لله انفال (8): 39. با کافران مبارزه کنیدتا فتنه از میان برداشته شود و همه آیین دین خدا باشد.)
همچنین در سوره نساء میفرماید: (و ما لکم لاتقاتلون فی سبیل الله و المستضعفین من الرجال و النساء و الولدان الذین یقولون ربنا اخرجنا من هذه القریة الظالم اهلهانساء (4): 75. چرا در راه خدا جهاد نمی کنید و برای رهایی جمعی مستضعف و ناتوان از مرد و زن و کودک نمی جنگید، آنان که (گرفتارند و) میگویند: بار خدایا ما را از این شهری که مردمش ستمکارند رهایی بخش.)
در این آیه شریفه خداوند مردم را آشکارا به خاطر واگذاشتن جهاد و مبارزه مورد نکوهش قرار داده و اشعار بر این دارد که دفاع از افراد ناتوان و مستضعف چیزی است که در ژرفای وجود و فطرت هر انسان قرار داده شده است.
در این آیه شریفه شاید مراد از مبارزه در راه خدا (فی سبیل الله) همان گسترش یکتاپرستی و اعلای کلمه اسلام باشد، و مراد از (والمستضعفین) دفاع از قسط و عدالت به هنگام استیلای ستمگران بر افراد ناتوان است، که در این صورت آیه شریفه هم جهاد ابتدایی و هم جهاد دفاعی را شامل میشود.جهاد یکی از ارکان دین مبین اسلام است که برای رفع فتنه در عالم و حفاظت و حراست از ارزشهای الهی و دفاع از حکومت اسلامی تشریع شده است. در قرآن حدود "سیصد" آیه به صورت مستقیم و با توابع آن حدود "پانصد" آیه در ارتباط با این فریضه الهی وارد شده که از مجموع آن استفاده میشود که جهاد همانند نماز برای همه زمانهاست و مخصوص صدر اسلام و زمان پیامبراکرم (ص) و امیرالمؤمنین (ع) و سایر ائمه معصومین (ع) نیست. دفاع از حقیقت و عدالت کمک به مستضعفین، خیر بودن شمشیر، اصلاح دین و دنیا توسط جهاد، برای همه زمانهاست. این طور نیست که با غیبت حضرت حجت (عج) آن گونه که برخی معتقدند همه اینها کنار گذاشته شده باشد و باب جهاد با نبودن امام معصوم (ع) تعطیل شده باشد و مسلمانان در زمان غیبت ولو اینکه صدهزار سال هم طول بکشد بدون دفاع باشند و برای گسترش اسلام جهاد نکنند؛ مسلما اگر در صدر اسلام خیر در شمشیر بوده، در این زمان در توپ و تانک و مسلسل و موشک است؛ و ما نمی توانیم از این همه آیات و روایات در زمان غیبت صرف نظر کنیم؛ و اصولا در اسلام جهاد برای دفاع است، منتها گاهی دفاع از حقیقت است و گاهی دفاع از عدالت، مبارزه با شرک و مشرکین برای بازگرداندن آنان به راه توحید و فطرت الهی دفاع از حقیقت است؛ زیرا انکار خداوند انکار حقیقت است، و تلاش برای نجات مستضعفین و محرومین و مبارزه با حکومتهای جائر ستمگر دفاع از عدالت. (از افاضات معظم له در درس).