صفحه ۱۶۷

مأموریت می‎یابد درباره تمام شؤون و کارهای جامعه بین عموم مردم - اعم از مسلمانان و غیر مسلمانان - حکم نماید، عمومیت از ظاهر آیه آشکار است؛ مگر این که باز ادعا شود که کلمه "حکم" فقط ظهور در قضاوت دارد، که ان شاءالله در بخش پنجم کتاب به تفصیل از آن بحث خواهیم کرد.

9 - دلالت آیه: (انما المؤمنون الذین آمنوا بالله و رسوله....)

(انما المؤمنون الذین آمنوا بالله و رسوله و اذا کانوا معه علی امر جامع لم یذهبوا حتی یستأذنوه ان الذین یستأذنک اولئک الذین یؤمنون بالله و رسوله فاذا استأذنوک لبعض شأنهم فأذن لمن شئت منهم و استغفر لهم الله ان الله غفور رحیم ‏ لا تجعلوا دعاء الرسول بینکم کدعاء بعضکم بعضا قدیعلم الله الذین یتسللون منکم لواذا فلیحذر الذین یخالفون عن امره ان تصیبهم فتنة او یصیبهم عذاب الیم نور (24): 62 و 63. همانا مؤمنان حقیقی تنها کسانی هستند که به خدا و رسولش ایمان آورده و هنگامی که برای انجام کاری با او (حضرت رسول (ص" اجتماع نموده اند، هرگز بدون اجازه از محضرش بیرون نمی روند. ای رسول ما، آن کسانی که از تو اجازه می‎طلبند همانان هستند که به خدا و رسولش ایمان آورده اند، پس هنگامی که از تو برای برخی کارهایشان اجازه می‎طلبند به هر که خواستی اجازه بده و برای آنان از خداوند طلب مغفرت و آمرزش نما که خدا بسیار آمرزنده و مهربان است. [ای مؤمنان ] دعوت و ندای پیامبر(ص) را همانند دعوت و ندای برخی شما برخی دیگر را تلقی نکنید، همانا خداوند به حال کسانی که برای سرپیچی از حکمش به یکدیگر پناه برده و رخ پنهان می‎دارند آگاه است، پس کسانی که امر خدا را مخالفت می‎کنند بترسند که مبادا به فتنه ای بزرگ و یا عذابی دردناک گرفتار شوند.)

آیه اول از دو آیه فوق دلالت دارد بر این که علاوه بر مقام رسالت برای پیامبراکرم (ص) مقام و منصب ولایت و امامت در امور سیاسی، اجتماعی مسلمین نیز هست و بر مردم لازم است در این گونه مسائل از آن حضرت شنوایی و اطاعت داشته باشند.

آیه دوم نیز دلالت بر حرمت مخالفت از فرمانها و دستورات آن حضرت دارد، که از ظاهر آن استفاده می‎شود مراد فرمانهای مولوی [حکومتی ] آن حضرت است نه فرمانها و اوامر ارشادی که در مقام بیان احکام الله بیان می‎فرمایند؛ چرا که در واقع آن گونه اوامر اوامر خداوند است نه اوامر آن حضرت.

دعوت پیامبراکرم (ص) چگونه دعوتی است ؟

نکته دیگری که در ابتدای آیه دوم درباره دعا (فراخواندن) پیامبراکرم (ص) وجود دارد این است که آیا این دعوت و فراخوانی از چه موضع و چگونه دعوتی است ؟

ناوبری کتاب