همنشینان و دوستان او هستی ؟ گفتم: نه، گفت: تو اهل کدام شهری ؟ گفتم: اهل کوفه، گفت: پس تو هشام هستی، آنگاه مرا در جای خود نشاند و تا هنگامی که من در جلسه حضور داشتم دیگر سخن نگفت."اصول کافی، 169/1، کتاب الحجة، باب الاضطرار الی الحجة، حدیث 3.
این آن چیزی بود که به صورت خلاصه درباره نصب حضرت علی (ع) به خلافت از طرف رسول خدا(ص) میتوان در اینجا مطرح کرد. البته تفصیل آن را باید در کتابهای کلام و اعتقادات جستجو نمود.
لزوم اظهارنظر در مباحث علمی
من گمان نمی کنم هیچ یک از مسلمانان از برادر مسلمان خود انتظار و توقع داشته باشد که آنچه را بین خود و خدای خود حق میداند کتمان کرده و در یک بحث علمی آن را اظهار ننماید.
آنچه به نظر من از هر فرد مسلمان انتظار میرود این است که در هر حال ادب را رعایت نموده و زبان و قلم خود را کنترل کند، از نزاع و تشاجر دوری جسته و برادری و وحدت مسلمانان را در مقابل دشمنان و بیگانگان محفوظ نگاه دارد.
و بر هر عالم منصفی لازم است همواره به دنبال حق بوده و پس از دستیابی به آن آن را بپذیرد و درصدد نباشد هر آنچه را واقع شده است پاک و بی عیب جلوه داده و آن را توجیه کند. اللهم فاهدنا لما اختلف فیه من الحق.
و نیز به برادران مسلمان خویش چه شیعه و چه سنی سفارش میکنم که در مسأله امامت و خلافت به کتاب المراجعات که مشتمل است بر مکاتبات آیت الله سید عبدالحسین شرف الدین موسوی از علمای بزرگ شیعه و علامه استاد شیخ سلیم البشری پیشوای دانشگاه الازهر که از علمای بزرگ سنی مذهب است مراجعه کنند و از آن بهره جویند؛ چرا که این کتاب با همه کوچکی مشتمل بر مطالبی است که دردمندان را شفا و تشنگان را سیراب میکند. خداوند مؤلف بزرگوار و گرانقدرش را جزای خیر دهد.المراجعات یکی از آثار ارزنده آیت الله سید عبدالحسین شرف الدین است که در آن 112 نامه که بین ایشان و شیخ الاسلام سلیم بشری مفتی و رئیس سابق جامعه الازهر مبادله شده گردآوری شده است. این دو عالم اسلامی در این نامه ها حقایق بسیاری را مورد بحث و نظر قرار داده اند، بیان این نامه ها ادبی، زیبا و محکم است و مطالب مطرح شده در آنها غنی و سرشار. به گفته سلیم بشری: شرف الدین در نامه های پرمغز و خوش سبک و محکمش به سان سیلی است که از قله های کوه خیزد، یا ابری که از آن ژاله ریزد. از نامه های شیخ سلیم بشری نیز پیداست که دانشمندی عمیق و حق جو بوده است. وی در نوشته هایش حقایق مهمی از مسائل اعتقادی شیعه و غیر آن را تصدیق کرده است که از جمله اهمیت اساسی فقه شیعه و مجزی بودن عمل به آن در رفع تکلیف است. دوست و معاصر شرف الدین عالم سترگ، شیخ آقا بزرگ تهرانی درباره شخصیت او مینویسد: شرف الدین یکی از افتخارات این روزگار و یکی از آیات بزرگ خداست که در عصر حاضر (قرن چهاردهم هجری) طلوع کرده است... کسی که بخواهد شرف الدین را توصیف کند چه بگوید؟ بگوید: او مجتهدی است دانا؟ متکلمی است بی همتا؟ فیلسوفی است نیرومند؟ اصول دانی است متبحر؟ مفسری است بزرگ ؟ محدثی است صادق ؟ مورخی است حجت ؟ خطیبی است زبان آور؟ پژوهشگری است نقدگرا؟ ادیبی است سترگ ؟ آری شرف الدین این همه است و علاوه بر اینها مجاهدی است نستوه در راه دین و مبارزی است پیوسته در سنگر... (نقباء البشر، ج 1084/3). برای شناخت بیشتر عالم مجاهد شرف الدین به آثار وی و نیز کتاب شرف الدین تألیف فاضل ارجمند محمدرضا حکیمی مراجعه شود. (مقرر)