به عنوان حسن ختام درج شده تا پایان کتاب با عطر کلام آن حضرت عطرآگین گردد.
10 - شیوه و طریقه ما در بحث
شیوه و طریقه ای که در طرح این مباحث مورد نظر بوده بدین گونه بوده است:
الف - طرح بحث به شیوه فلاسفه
شیوه و طریقه ما در طرح مباحث این کتاب با آنچه بزرگان و علما تاکنون در مباحث ولایت فقیه پیموده اند متفاوت است؛ زیرا آن دسته از فقهای ما که متعرض این موضوع شده اند در ابتدا و از همان گام اول، ولایت فقیه جامع الشرایط را مسلم فرض نموده آنگاه برای اثبات آن به دلایلی نظیر "مقبوله عمر بن حنظله" استناد نموده اند و از این طریق برای اثبات مدعا خود را به زحمت و مشقت افکنده اند، که طبق این شیوه اگر ایراد و مناقشه ای به دلایل مذکور وارد گردد، طبق استدلال آنان بنیان ولایت فقیه فرو خواهد ریخت. ولی ما در این مباحث ابتدا از ضرورت حکومت و دولت برای جامعه و ضرورت وجود آن در همه اعصار صحبت نموده، سپس به تفکیک ناپذیر بودن دستورات و قوانین اسلام از حکومت و اینکه دولت و حکومت جزو بافت اسلام و عضو جدایی ناپذیر شریعت اسلامی است سخن رانده و براساس آیات و روایات و فقه فریقین (شیعه و سنی) این مسأله را ثابت نموده ایم.
آنگاه شرایط و ویژگی های حاکم اسلامی را براساس آیات و روایات و عقل برشمرده و در نهایت از مجموع آن به این نتیجه رسیده ایم که این شرایط و ویژگی ها در عصر غیبت به کسی جز ولی فقیه واجد شرایط منطبق نیست، و بدین طریق اجمالا ولایت فقیه را ثابت نموده ایم. پس از این نتیجه گیری، در زمینه شیوه انعقاد ولایت و راههای آن سخن گفته و مسائلی را در این باره مطرح کرده ایم، که آیا انعقاد ولایت و رهبری فقط با نصب و تعیین است یا اینکه رهبری با انتخاب مردم در صورت عدم وجود نص هم صورت میپذیرد. در اینجاست که اگر ثابت شد دلیلی بر منصوب بودن فقیه برای امامت و ولایت وجود دارد مقصود حاصل است، در غیر این صورت بر امت واجب است که وی را به رهبری انتخاب کنند، که اگر غیر او را انتخاب کنند جایز نیست و امامت در او منعقد نمی گردد چون فاقد شرایط لازم است. تفاوت این دو شیوه در واقع همانند تفاوت دو شیوه متکلمین و فلاسفه در مسائل عقلی در مورد اثبات صانع و آفریدگار است؛ زیرا متکلم در ابتدا حدوث عالم را مثلا مسلم فرض نموده و سپس برای اثبات صانع به آن استدلال میکند، اما فیلسوف در گام اول اصل وجود را مورد بحث قرار داده و در مراتب بعد عوارض آن یعنی وجوب و امکان و قدم و حدوث و... را مورد بحث قرار میدهد، که بالاخره به حدوث عالم منتهی میشود. پس در این کتاب ما به سبک فلاسفه در مسائل عقلی سیر نموده ایم نه به سبک متکلمین.
ب - تکیه بر گردآوری مجموع مطالب
در این مباحث بیشترین سعی ما بر این بوده که در رابطه با هر موضوع آیات و روایات مربوط به آن از طرق فریقین (شیعه و سنی) گردآوری شود و به مناسبت هر