صفحه ۱۰۲

در سنه 1378 ه ق توسط اینجانب نگاشته شده و به چاپ رسیده، به صورت اجمال مطالبی در این زمینه متعرض شده اند.البته حضرت استاد - دام ظله - این موارد را از باب نمونه ذکر فرموده اند وگرنه موارد آن به ویژه در بین فقهای متأخر و معاصر فراوان است، که سخنان تعدادی از آنها در دیباچه همین کتاب تحت عنوان "تاریخچه نگارش فقه حکومتی در اسلام" بیان گردید. (مقرر)

اما همان گونه که ملاحظه فرمودید همه این نوشته ها پیرامون این موضوع به اجمال و اختصار برگزار شده بود، تا اینکه استاد بزرگوار، رهبر انقلاب اسلامی ایران آیت الله العظمی امام خمینی - مدظله العالی - با تفصیل و گستردگی بیشتری به صورتی بدیع و بی سابقه در تبعیدگاه خود - نجف اشرف - به بحث و بررسی آن پرداختند و سپس با انتشار یافتن آن به زبان عربی و فارسی افکار و اذهان مسلمانان به ویژه مسلمانان ایران به این بخش از مسائل حیاتی اسلام متوجه گردید و همین توجه و عنایت بود که رشد اجتماعی و آگاهی سیاسی مردم را به حدی افزایش داد که مردم ایران یکپارچه در مقابل طاغوت زمان و نظام ننگین شاهنشاهی قیام نموده و با یاری خداوند متعال علی رغم کمبود وسایل و مشکلات زیاد، انقلاب شکوهمند اسلامی را به پیروزی رساندند.

و شما خواننده عزیز باید توجه داشته باشی که اگر امروز پاره ای نواقص در اداره حکومت اسلامی مشاهده می‎شود تا اندازه ای از لوازم انقلاب و نیز از بقایای آثار حاکمیت طاغوت در دوایر و ادارات و مؤسسات و فرهنگ جامعه است که ریشه کن شدن اثرات آن از اعماق جامعه مدتها طول خواهد کشید.

طبیعی است اداره و بازسازی کشوری همانند ایران در این عصر متلاطم که دشمنان انقلاب از هرگوشه ای به ما هجوم آورده اند و ابرجنایتکاران و عمال آنها از جوانب مختلف حمله ها را آغاز نموده و جنگ نسبتا طولانی را به ما تحمیل نموده اند، کار آسانی نیست و نیاز به فراغت بیشتر و کمک و همکاری همه اقشار ملت دارد. از این رو بر علما و فضلای متعهد و اساتید و جوانان آگاه است که مشکلات زمان را بشناسند و برای رفع آنها چاره ای بیندیشند؛ بر آنان است تا مسائل سیاسی و علم اداره کشور، احکام قضا و فنون اقتصاد و احکام آن و سایر مسائل لازم را بیاموزند و خود را برای برداشتن باری از بارها و پرکردن شکافی از خلاهای جامعه آماده نمایند و برای خدمت به مردم دامن همت به کمر زنند تا خداوند سبحان توسط آنان نواقص را برطرف نموده و دین خود را به وسیله آنان سرافرازی و اعتلا بخشد.

باید این معنی را همواره در نظر داشت هنگامی که حفظ حکومت و موازین اسلامی لازم و واجب باشد، مقدمات آن نیز که کسب آمادگی و صلاحیت است واجب و لازم می‎گردد؛ که در صورت سستی و کوتاهی هیچ گونه عذری در پیشگاه خداوند سبحان نخواهیم داشت؛ و باید به این نکته نیز همیشه توجه داشت که غرض برطرف کردن مشکلات زمان است براساس دستورات اسلام، نه تطبیق دستورات اسلام بر مشکلات زمان.

خداوندا ما را در کوشش برای کسب رضای خود موفق بدار و به مرض تنبلی و واگذاردن مسؤولیتها به عهده دیگران مبتلا مگردان. آمین رب العالمین.

ناوبری کتاب