مصاحبه سایت خبری «روز آنلاین» با حجة الاسلام احمد منتظری


بسمه تعالی

سایت روز : همانطور که می دانید فشارهای بین المللی بر کشور رو به افزایش است و پرونده هسته ای رو به بحران می رود . دیدگاه شما در این زمینه چیست ؟ 

  احمد منتظری : باید ببینیم آنچه را که می خواهیم به دست آوریم چه ارزشی دارد و بابت آن چه هزینه ای باید بپردازیم و آنگاه اینها را مقایسه کنیم تا دریابیم آیا این هزینه با آن ارزش تناسب دارد یا خیر ؟ 
به نظر می رسد که در حال حاضر تمامیت ارضی کشور در معرض خطر است و اگر خدای ناکرده حمله ای نظامی صورت بگیرد ، مردم ایران همان مصیبتهایی را باید تحمل کنند که مردم افغانستان و عراق تحمل می کنند . در چنین شرایطی است که اعتماد سازی از جایگاه ویژه ای برخوردار می شود . به هر حال کشورهای دیگر دنیا به هر دلیلی نسبت به آنچه که ما فن آوری صلح آمیز می خوانیم تردید دارند و نسبت به آن مشکوک هستند . حالا به خاطر عملکرد مسئولان جمهوری اسلامی است یا اطلاعاتی دارند و یا... من دقیق نمی دانم . اما این هزینه برای کاری که در جای خودش می تواند با ارزش هم باشد ، تناسبی ندارد و باید سعی کنیم از طریق تعامل و گفت و گو اعتماد جهانی را به دست آوریم .اگر این کار با تعلیق صورت می گیرد هم اشکالی ندارد . چون ما نباید به خاطر یک موضوع نسیه ، هزینه نقد بدهیم . دست یافتن به این فن آوری با استانداردهای جهانی سالها زمان می برد و تحمیل هزینه به کشور و مردم و قرار دادن ایران در معرض تجزیه منطقی و عاقلانه نیست . 

 سایت روز : اما برخی مقامات آمریکایی مدعی هستند آنچه که بیشتر از پرونده هسته ای آنان را به خشم آورده ، دخالت در امور کشورهایی چون عراق ، لبنان ، افغانستان ، فلسطین و ... است . به نظر شما افزایش فشارهای خارجی تا چه حد مربوط به مواضع ایران در زمینه مسائل خاورمیانه است ؟ 
 احمد منتظری : قطعاً مردم ایران راضی نیستند که حکومت در کشورهای دیگر دخالت کند و این دخالت هم اگر واقعاً صحت داشته باشد چون بدون اجازه ملت و خلاف مقررات بین المللی است محکوم است . 
 البته به نظر می رسد که منظور این کشورها ، بیشتر ماجرای فلسطین و اسرائیل باشد . من فکر می کنم که الآن زمان مناسبی برای طرح شعار « نابودی اسرائیل » نیست . یک زمانی مرحوم امام خمینی این شعار را مطرح کرد که شاید برای آن دوره زمانی مناسب بود ولی الآن طرح این شعارها صحیح نیست، چون نه طرفداری دارد و نه عملی است . حتی خود فلسطینی ها این شعار را نمی دهند . چرا ما باید کاسه داغ تر از آش شویم ؟ چرا شعاری بدهیم که طرفداری ندارد و هزینه برای شعاری بدهیم که امکان عملی شدن آن نیست ؟
به نظر من طرح های جدیدی که از جانب گروه های فلسطینی مطرح می شود و مبنی بر این است که دو کشور مستقل فلسطین و اسرائیل تشکیل شوند عملی تر است . لذا ما هم باید از همین طرح گروه های فلسطینی حمایت کنیم و به جای نابودی اسرائیل دنبال تشکیل کشور مستقل فلسطین باشیم .

 سایت روز : چقدر سخنرانی رئیس جمهور را در این زمینه موثر می دانید ؟ 
 احمد منتظری : قطعاً سخنرانی های آتشین و تند در این زمینه موثر بوده است . چرا که این سخنرانی ها یک جو منفی علیه ما به راه انداخته است و افکار عمومی را علیه ایران بسیج کرده است . این نوع سخنان مورد پسند افکار عمومی دنیا نیست . طرح مسائل پر هزینه ای چون « نفی هولوکاست » چه فایده ای می تواند برای ملت ایران داشته باشد ؟ به هر حال یک اجماع جهانی در این زمینه وجود دارد و فارغ از اینکه تعداد یهودیان کشته شده چقدر بوده اند همه معتقدند یک تعدادی از بین رفته اند . چرا باید چنین چیزی را نفی کرد و هزینه آنرا به ملت ایران تحمیل کرد ؟

سایت روز : اما دولت ایران سعی دارد از طریق کمک های مالی و اقتصادی به کشورهای دیگر برای خود طرفدارانی جمع کند . آیا چنین کمک هایی می تواند برای ایران موثر باشد ؟ 
 احمد منتظری : بهتر است در این زمینه یک نظر سنجی علمی و بی طرفانه صورت بگیرد تا موضع مردم ایران مشخص شود . مردمی که با ما صحبت می کنند به شدت از این کمک ها گلایه مند هستند . همین وعده اخیر یک میلیارد دلاری به بولیوی واکنش مردم را در پی داشته است . چرا باید در حالیکه نیازهای مردم ایران زیاد است و در گرفتاری و فقر به سر می برند چنین کمک هایی صورت بگیرد. این کمک ها حتی در داخل هم موجب مشکل می شود و فایده ای هم ندارد .
 اگر کمک به یک کشور جنگ زده ، سیل زده ، طوفان دیده و ... باشد چون انسانی است قابل درک است اما کمک های این چنینی در کشوری که 5/7 درصد بر تعداد فقرایش افزوده شده منطقی نیست . هیچ عقل سلیمی قبول نمی کند که از جیب مردم خودمان بزنیم و در جیب دیگران بگذاریم .

 سایت روز : آیا انتخابات مجلس هشتم می تواند از فشارهای خارجی کم کند ؟ 
 احمد منتظری : بستگی به چگونگی برگزاری انتخابات دارد . اگر بنا باشد نظارت استصوابی ادامه داشته باشد و اصلاح طلبان حتی برای تبلیغ نامزدهای خود هم مشکل داشته باشند ، اصلاً شرکت در این انتخابات بی فایده است  و ثمری هم برای کشور ندارد .
 اما اگر آقایان تضمین دهند که دست از رد صلاحیت های بی جهت بر می دارند و امکان تبلیغات برابر به دیگران می دهند ، انتخابات می تواند عرصه مشارکت مردم و دفع خطرات از کشور باشد .
 اما این حرفهایی که آقایان می زنند و می گویند « حق همیشه در اقلیت بوده است » و ... نا امید کننده است . چرا که خلاف شرع ، عقل و دموکراسی است . به هر حال دموکراسی به عنوان دستاورد عقل و تجربه بشری امروز مورد قبول است و باید به آن تن داد . لذا ما امیدواریم که با اینگونه حرفها همه دستاوردهای چند صد ساله بشریت در زمینه علوم اجتماعی را نادیده نگیرند .

سایت روز : افزایش فشارها به منتقدان و موج جدید بازداشتها را چگونه ارزیابی می کنید ؟
 احمد منتظری : حاکمیت می خواهد از طریق این بازداشت ها قدرت نمایی کند و بگوید باکی از فشارهای خارجی ندارد . اما اشتباه می کنند . چرا باید در سالی که اتحاد ملی نامگذاری شده است ، منتقدانی چون عماد باقی و هادی قابل به زندان بیفتند ؟ بالاخره کشورهای دیگر روی این موضوع تحلیل می کنند . می بینند که در ایران منتقدان و اصلاح طلبان تحت فشار هستند و احساس می کنند که حاکمیت از پشتوانه خوبی برخوردار نیست . چنین تصوری می تواند احتمال حمله نظامی به کشور را افزایش دهد . لذا بهتر است حاکمیت دست از این رفتارها بردارد .
 اگر اینجا اسلام حاکم است که اصلاً اسلام اجازه نداده است حاکمیت حتی یک ساعت آزادی شهروندی را خدشه دار  کند چه رسد به بازداشتهای طولانی و تحمیل فشارهای مختلف . اگر هم جمهوری است که خوب تکلیف روشن است و چنین اختیاری به حاکمیت داده نشده است . مگر اینکه بگویند اینجا نه اسلام حاکم است و نه جمهوریت و یک کشور خاصی است .

سایت روز : اگر نکته خاصی به نظرتان می رسد بفرمائید . 
 احمد منتظری : می خواهم از این فرصت استفاده کنم و برخورد دو گانه با مراجع تقلید و ایجاد محدودیت برای برخی از آنان و اهانت به مراجعی که حاکمیت، آنان را غیر خودی می داند محکوم کنم . متأسفانه مراجع را هم خودی و غیر خودی کرده اند . طبق قانون مجازات اهانت به مراجع توقیف و لغو امتیاز نشریات است . اما اینها در رسانه های خود به حضرات آیات عظام منتظری ، صانعی و موسوی اردبیلی توهین می کنند و کسی هم جلوی آنها را نمی گیرد .

1386/8/9