علل و عوامل جنبش چون رهبرى امام خمینى و تلاش و کوشش قشرهاى ملت، گزارشى از وضعیت کشور و ادامة اعتراضات مینویسد که: "هم صدا با ملت مسلمان و مستضعف ایران، دعوت حق حضرت عالى و سایر علماى اعلام (اعلیالله کلمتهم) را مجدداً لبیک گفته و در ادامة انقلاب اسلامى ایران تا پیروزى نهایى و برقرارى یک نظام صددرصد اسلامی، متکى به آراى عمومی، از هیچ کوششى دریغ نخواهم کرد"، (س ش 451)، و ضمن پیام ارسالى به آقاى شیخ محمّد طاهرآلشبیرخاقانى کشتار مردم در خرمشهر را تسلیت گفته، میخواهد با پیروى از اوامر آیتالله خمینى نسبت به وضع کارمندان اعتصاب کننده و کسبه به ویژه شرکت نفت رسیدگى شود، (س ش 453).
هم زمان با قطع صدور نفت ایران به خارج از کشور بر اساس فرمان آیتالله خمینى کارکنان شرکت نفت در خرمشهر و آبادان دست از کار کشیدند، آیتالله منتظرى ضمن نامهاى دیگر خطاب به آیتالله شبیر خاقانى از ایشان میخواهد علماى منطقه خوزستان نسبت به تقویت روحیة کارگران نفت کوشیده تا از فشارها بر آنان کاسته شود و پیشنهاد میکند روز شنبه اول محرم 1399 هجرى قمرى که سرآغاز ماه شهادت و انقلاب است به عنوان روز همبستگى ملت با کارکنان صنعت نفت اعلام شود و پیشنهاد میکند این دعوت در اولین وهله از سوى آیتالله شبیر خاقانى و سایر علماى اعلام خوزستان آغاز شود، (س ش 461)، در پى این پیشنهاد آیتالله منتظری، جمعى از اساتید و فضلاى حوزه علمیه اعلامیهاى صادر و پشتیبانى خود را از اعتصاب کنندگان اعلام میدارند، (س ش 462)؛ و هم چنین نقش محورى ایشان در برخى فعالیتهایى چون اعتصاب و... معلوم میگردد. (س ش 463).
در ادامه، اسنادى وجود دارد که امضاى آیتالله منتظرى در شمار امضاکنندگانى مشاهده میشود که یا درباره فجایع رژیم، یا دعوت به راهپیمایى تاسوعا و عاشوراى 57 است، یا خطاب به رئیس جمهور فرانسه آقاى والرى ژیسکاردستن که احترام به آیتالله خمینى را احترام به ملت ایران دانستهاند ویا...، (س ش 467 ـ 465، 471 ـ 470) .
پس از آزادى آیتالله منتظرى و عزیمت به فرانسه، سوریه و بیروت و مصاحبههاى ایشان در یافتن برخى مواضع قابل دقت است:
در مصاحبه خبرنگار رادیو و تلویزیون آمریکاABC ، آیتالله منتظرى به این محورها اشاره دارد: "لزوم رفع هرگونه استبداد و فشار بر ملت؛ ارتش و نیروهاى نظامى با ملت هستند؛ خواست آیتالله خمینى تشکیل جمهورى اسلامى متکى به آراء عمومى است؛ حقوق همگى ملت حتى