صفحه ۱۵۱

مواجه به دلیل بازداشت آقاى آذرى قمى بود در حالى که اساسنامه اصلاح حوزه را پس از بازجویى از منزل وى یافته بودندر. ک جامعه مدرسین حوزه علمیه قم از آغاز تا اکنون، ج1، ص 235، به نقل از مصاحبه با آیت‌الله فاضل لنکرانی، مجله پیام انقلاب شماره 91. .

گرچه در بازجویی‌ها از این جلسات 11 نفره جهت اصلاح حوزه از آیت‌الله منتظرى پرسش شده بود اما به دلیل این که ایشان ذهن بازجوها را از مسائل سیاسى منحرف کرده و هم چنین اصل اساس نامه بدست آنها نیفتاده بود تا آن زمان حساسیت خاصى پیدا نشده بود ولى با کشف آن در منزل آقاى آذرى به فعالیت‌‌هاى امنیتى و قضایى رژیم افزوده شد. اصل اساسنامه در: (س ش 69).

هم چنین در بازجویى از آقاى على قدوسی، جزئیات بیشترى از اساسنامه و جلسات وجود دارد که آیت‌الله منتظرى مسؤل کمیته امور مالى و صندوق دار بوده است، (س‌ش‌77).

شکنجه‌هایى بر پدر و پسر

پس از انتقال آیت‌الله منتظرى به زندان قزل‌قلعه ـ یا هتل ساقى ـ شکنجه‌ها بر ایشان و محمد که چند روز زودتر به این زندان منتقل شده بود آغاز می‌شود. شکنجه‌ها روانى ـ روحى و جسمى است، گاه پسر را در مقابل پدر زدن، وگاه در اتاق مجاور، تا صداى ضجة او روحیه پدر را بشکند، (س ش 76 ـ 75، 84، 86).

نامه سرگشاده از زندان خطاب به آیات عظام و مسؤلان قضایی

شش ماه پس از بازداشت و بلاتکلیفى آیت‌الله منتظرى و آیت‌الله ربانى شیرازى گذشته بودکه نامه‌اى در زندان تنظیم می‌کنند که خطاب آن مراجع قضایى و بیش از 30 نفر از علما و مراجع سراسر ایران بود. داریوش فروهر پس از دیدن نامه گفته بود: "این یک قمار سیاسى است یا اینکه شما را10 سال نگه می‌دارند یا فورى آزاد می‌شوید چون جو وسیعى در خارج ایجاد می‌کند". در این نامه آیت‌الله منتظرى به همراه آقاى ربانى شیرازى به مواردى تصریح کرده است:

"بازداشت بدون دلیل و بازرسى منزل غیابی، ضبط کتب و وجوهات شرعیه، اهانت و شکنجه در طول بازجویى بر ایشان و فرزندشان محمد، پیشنهاد تبعید از قم که مغایر با موازین دینى و قانون اساسى و آزادى مسکن و اعلامیه حقوق بشر است، از بین رفتن آزادى قلم توسط دولت، ممانعت از وظیفه امر به معروف و نهى از منکر توسط روحانیت که با روح اسلام و

ناوبری کتاب