برداشت غلط معتقد میشود و آن را میپذیرد و یا او را به کفر و فسق و مانند آن متهم مینماید؛ و هر دو امری نامطلوب میباشند. پس بدین لحاظ پیرامون وحی مطالبی را یادآور میشوم که شاید مراد گوینده محترم نیز همان مطالب یا اصول کلی آن باشد. و قبل از اینکه به آیات قرآن و احادیث در این زمینه اشاره کنم، یادآوری دو نکته که در تحلیل معنا و حقیقت وحی مؤثر است، لازم به نظر میرسد:
مراحل سه گانه نظام هستی
نکته اول - همان گونه که در حکمت و فلسفه الهی تبیین گردیده و ادله نقلی و ادراک و دریافت های درونی ما هم بر آن گواه است، نظام هستی طبق یک تقسیم بندی کلی دارای سه مرحله است:
1 - مرحله موجودات محسوس و طبیعی که دارای ماده و احکام ماده میباشند؛ همچون اجسام که دارای جرم و ماده و احکامی چون شکل، بو، رنگ، اندازه و... میباشند و با حواس پنجگانه ظاهری ما هم قابل ادراک و احساس هستند. تمام اموری که پیرامون خود میبینیم، لمس میکنیم و میبوئیم و... از این قبیل به شمار میآیند.
2 - مرحله موجودات خیالی و مثالی که هرچند ماده ندارند ولی دارای احکامی شبیه به احکام ماده هستند و با حس باطنی مانند قوه حس مشترک، خیال و متخیله ادراک میشوند؛ همچون صورت ذهنی اشیای جزئی که از ما غائبند ولی صورتی از آنها در خزینه خیال ما