مساله 347- کسی که نمی داند وظیفه اش تیمم است یا وضوی جبیره ای، بنابراحتیاط واجب باید هر دو رابجاآورد.
مساله 348- کسی که وظیفه اش وضو یا تیمم و یا غسل جبیره ای است، چنانچه بداند تا پایان وقت عذرش برطرف نمی شود، میتواند در اول وقت نماز بخواند، ولی اگر امید دارد تا پایان وقت عذرش برطرف میشود احتیاط واجب آن است که صبر کند، و اگر عذر او برطرف نشد در آخر وقت نماز را با وضو یا غسل یا تیمم جبیره ای بجا آورد.
مساله 349- نمازهایی را که انسان با وضو یا غسل جبیره ای خوانده است، اگر عذر او در وقت نماز برطرف شوداحتیاطا دوباره بخواند، و اگر وقت گذشته است نمازی که خوانده صحیح است، و به احتیاط واجب برای نمازهای بعدوضو بگیرد و یا غسل کند.
غسل
مساله 350- "غسل" شستشوی تمام بدن است که انسان در شرایط و یا زمانهای خاص و با قصد و انگیزه تقرب به خداانجام میدهد. غسل به "واجب" و "مستحب" تقسیم میشود که هر یک از آنها را میتوان به صورت "ترتیبی" یا"ارتماسی" بجا آورد، هر چند در غسل میت احوط آن است که ترتیبی انجام شود.
غسل ترتیبی و ارتماسی:
الف - غسل ترتیبی:
مساله 351- "غسل ترتیبی" آن است که انسان نخست سر و گردن و سپس بنابراحتیاط واجب طرف راست و پس ازآن طرف چپ بدن خود را بشوید.به هم زدن این ترتیب - عمدا باشد یا از روی فراموشی و یا به واسطه ندانستن مساله - در سر و گردن به طور قطع و در طرف راست و چپ به احتیاط واجب موجب باطل شدن غسل خواهد بود.
مساله 352- در غسل ترتیبی باید نصف ناف و نصف عورت را با طرف راست بدن، و نصف دیگر را با طرف چپ بشوید، بلکه بهتر است تمام ناف و عورت با هر دو طرف شسته شود.
مساله 353- در غسل ترتیبی برای آنکه یقین پیدا شود که هر سه قسمت را کاملا غسل داده، باید هر قسمتی را که میشوید مقداری از قسمتهای مجاور را هم با آن قسمت بشوید، بلکه احتیاط مستحب آن است که دوباره تمام طرف راست گردن را با طرف راست بدن، و تمام طرف چپ گردن را با طرف چپ بدن بشوید.
مساله 354- اگر پس از غسل معلوم شود قسمتی از بدن را نشسته و نداند آن قسمت