صفحه ۶۱۹

یا اضرار به نفس نماید.

ثانیا - امنیت و سلامت و صلاح و کمال خود را تحصیل نماید، به اینکه با تمام وجود خود را در خدمت اطاعت خداوند و عمل به واجبات و ترک محرمات درآورد.

حقوق متقابل انسانها نسبت به یکدیگر

1 - حقوق خانواده:

"ازدواج" نیاز طبیعی انسانها و سنت پیامبر اکرم (ص) است، پس همگان مخصوصا مسئولین جامعه موظفند موانع رااز سر راه تشکیل خانواده برداشته و راههای آن را آسان نمایند، و خانواده ها نیز سعی کنند خود را از اسارت تشریفات و تجملات بیجا و زائد آزاد سازند، و ملاک انتخاب را فضیلت و تقوی و عفت و نجابت قرار دهند نه مال و ثروت ومقامهای اعتباری دنیا. از رسول خدا (ص) حدیثی به این مضمون نقل شده: "اگر کسی که اخلاق و دین او را می‎پسندید به خواستگاری آمد او را رد نکنید، وگرنه فتنه و فساد بزرگ زمین را فرا می‎گیرد".وسائل الشیعه، کتاب النکاح، باب 28 از ابواب (مقدماته و آدابه)، حدیث 2. و شایسته است رهبران جامعه در این راه پیشقدم شوند تا مردم عمل آنان را الگو قرار داده و به آنان تاسی نمایند، و قهرا زمینه بسیاری ازمفاسد اخلاقی و گناهان از بین برود.

حق "همسر" بر شوهر این است که شوهر بداند خداوند همسر را وسیله آرامش، راحتی، انس و حمایت او قرار داده است، پس او را نعمتی از سوی خداوند بداند و همواره مورد کرامت، محبت، رحمت و ارفاق قرار دهد و در رفع نیازهای مشروع او تلاش کند، و اگر کاری از روی جهل و نادانی از او سر زد گذشت نماید.

زن نیز باید در غیر معاصی و گناهان از شوهر خود اطاعت کند و در مقابل خواسته های مشروع او سرپیچی ننماید، ازمولی امیرالمومنین (ع) نقل شده است که فرمودند: "جهاد زن این است که خوب شوهرداری کند".نهج البلاغه عبده، کلمات قصار، شماره 136.

از آنجا که "مادر" در دوران حاملگی فرزند خود را پرورش داده و از ثمره جان خویش به او شیر داده و با تمام وجود ازنوزادش حمایت نموده، خود را از شیرینی آسایش و راحتی خواب محروم ساخته و تلخیها و سردی و گرمی زندگی راتحمل نموده تا نوزادش رشد کند، حق دارد که فرزندش در مقابل این همه زحمت و رنج شکرگزار او باشد و به وظایف خود در قبال او عمل نماید.

ناوبری کتاب