باشد، ارث او به پسر عموی پدر و مادری میرسد و عموی پدری ارث نمی برد.
مساله 3028- زن و شوهر از یکدیگر ارث میبرند، و با هر سه دسته و همچنین با اقسام ولاء همراه میباشند که احکام آن خواهد آمد.
ارث دسته اول:
مساله 3029- اگر وارث میت فقط یک نفر از دسته اول باشد همه دارایی به او میرسد، خواه "پدر" باشد یا "مادر"، یا"یک پسر" یا "یک دختر". و اگر "چند پسر" یا "چند دختر" باشند مال به طور مساوی بین آنان تقسیم میشود، ولی اگروارث میت "یک پسر و یک دختر" یا "چند پسر و دختر" باشند، باید مال را به گونه ای تقسیم کرد که هر پسری دو برابردختر ارث ببرد.
مساله 3030- اگر وارث میت فقط "پدر" و "مادر" او باشند مال را سه قسمت میکنند، دو قسمت آن را پدر و یک قسمت دیگر را مادر میبرد، اما اگر میت "دو برادر" یا "چهار خواهر" و یا "یک برادر و دو خواهر" هم داشته باشد که همه آنان زنده و مسلمان و آزاد و پدری باشند - یعنی پدر آنان با پدر میت یکی باشد، خواه مادرشان با مادر میت یکی باشد یا نه - گرچه تا هنگامی که پدر و مادر زنده باشند برادر و خواهر ارث نمی برند، ولی بودن آنها سبب میشود که مادر یک ششم ارث ببرد و بقیه را به پدر بدهند. و در حقیقت چون نفقه آنان به عهده پدر است بر سهم پدر افزوده میشود.
مساله 3031- اگر وارث میت فقط "پدر" و "مادر" و "یک دختر" باشند، چنانچه میت "دو برادر" یا "چهار خواهر" و یا"یک برادر و دو خواهر" پدری نداشته باشد مال را پنج قسمت میکنند: پدر و مادر هرکدام یک قسمت و دختر سه قسمت آن را میبرد. و اگر "دو برادر" یا "چهار خواهر" و یا "یک برادر و دو خواهر" پدری داشته باشد بنابرمشهور مال را شش قسمت میکنند: پدر و مادر هرکدام یک قسمت و دختر سه قسمت میبرد، و یک قسمت باقیمانده را چهارقسمت میکنند: یک قسمت را به پدر و سه قسمت را به دختر میدهند، و در حقیقت مادر بیش از یک ششم نمی برد، ولی احوط این است که در این صورت نیز با تحصیل رضایت پدر و دختر مانند صورت اول مال را پنج قسمت کنند:سه قسمت را به دختر بدهند و به هریک از پدر و مادر یک قسمت بپردازند.
مساله 3032- اگر وارث میت فقط "پدر" و "مادر" و "یک پسر" باشند مال را شش قسمت میکنند: پدر و مادر هرکدام یک قسمت و پسر چهار قسمت آن را میبرد، و اگر "چند