مسائل قسم (سوگند)
مساله 2851- "قسم" بر دو نوع است:
الف - آنکه انسان برای اثبات یا نفی چیزی سوگند یاد کند، مثلا بگوید: "والله چنین بوده" یا "والله چنین نبوده". این گونه قسمها اگر راست باشد کراهت دارد، و اگر دروغ باشد گناه کبیره است، ولی کفاره ندارد. و اگر برای اینکه خودش یامسلمان دیگری را از شر فرد ظالمی نجات دهد به دروغ سوگند یاد کند اشکال ندارد، بلکه گاهی واجب میشود، ولی اگر میتواند توریه کند و توجه به آن دارد احوط آن است که توریه نماید(توریه) آن است که دروغ را به گونه ای ادا کند که قابل انطباق بر راست نیز باشد و در دل حرف راست را قصد نماید..
ب - نوع دیگر قسم آن است که انسان برای انجام یا ترک کاری در آینده سوگند یاد کند، و به این وسیله انجام یا ترک آن کار را بر خود واجب گرداند، به عنوان مثال بگوید: "والله اگر به پدر احترام نکنم به فقیر صدقه میدهم" یا بگوید:"والله اگر سیگار بکشم یک روز را روزه میگیرم". در این صورت آن عمل بر او واجب میشود، و اگر از روی عمدمخالفت کند باید کفاره بدهد. و آنچه در مسائل آینده میآید مربوط به نوع دوم است.
مساله 2852- قسم صحیح دارای چند شرط است:
1 - کسی که سوگند یاد میکند باید بالغ و عاقل باشد و از روی قصد و اختیار قسم بخورد، و اگر میخواهد درباره مال خود سوگند یاد کند باید سفیه یا محجور نباشد، پس قسم خوردن کودک، دیوانه، سفیه و محجور - نسبت به مال خود - و کسی که مجبورش کرده اند صحیح نیست، همچنین اگر در حال عصبانی بودن بی قصد یا بی اختیار قسم بخورداعتباری ندارد.
2 - کاری که برای انجام آن سوگند یاد میکند نباید حرام یا مکروه باشد، همچنین کاری که برای ترک آن قسم میخوردنباید واجب یا مستحب باشد. و اگر سوگند یاد کند که کار مباحی را بجا آورد باید ترک آن در نظر مردم بهتر از انجام آن نباشد، و نیز اگر قسم بخورد کار مباحی را ترک