واجب است. و اگر شخص فقیر هم پدر و هم فرزند دارد باید نفقه او را به شرکت و به طور مساوی بپردازند و پسر و دختر در این جهت فرقی ندارند، همچنین است بنابراحتیاط اگر شخص فقیر هم مادر و هم فرزند داشته باشد. و اگر پدر و اولاد اولاد دارد نفقه او بر پدر واجب است، واگر مادر و اولاد اولاد دارد بر مادر واجب است، و اگر اولاد اولاد با جد و جده با هم باشند باید نفقه او را به شرکت و به طور مساوی بپردازند. و بنابراحتیاط واجب ترتیبی که در این مساله گفته شد رعایت شود.
مساله 2716- نفقه خود انسان بر نفقه زوجه مقدم است، و نفقه زوجه بر نفقه خویشان واجب ودر خویشان واجب النفقه نیز نفقه فرد نزدیکتر بر فرد دورتر اولویت دارد، النفقه مقدم میباشد. مثلا نفقه پدر بر نفقه جد، یا نفقه اولاد بر نفقه اولاد اولاد مقدم میباشد.
مساله 2717- اگر فرزند صغیری خود اموال و دارایی داشته باشد ولی او میتواند از اموال خود او مخارجش را تامین نماید.
مساله 2718- اگر شخص متمکن از دادن نفقه واجب النفقه امتناع نماید حاکم شرع او را مجبور میکند تا نفقه او رابدهد، و اگر ممکن نشد حاکم شرع از مال او برداشته و هزینه زندگی آنان را تامین میکند.
مساله 2719- انسان نمی تواند "زکات" و "خمس" و "کفارات" خود را به افراد واجب النفقه خود بپردازد.
مساله 2720- علاوه بر تامین مخارج فرزند، تربیت صحیح و اشراف بر امور او و آموزش خواندن و نوشتن و شنا و نیزتزویج او پس از بلوغ از حقوق فرزند بر پدر میباشد.
مساله 2721- در صورتی که فرزند نیاز شدید به ازدواج داشته باشد - به طوری که با ترک آن به حرام میافتد - بر پدرواجب است نسبت به آن اقدام نماید، همچنین در صورت نیاز شدید پدر یا مادر به ازدواج و توانایی فرزند واجب است نسبت به آن اقدام نماید.
مساله 2722- سزاوار نیست پدر و مادر با تفاوت و تبعیض بین اولاد مالی را به آنان ببخشند، مگر اینکه بعضی از آنهانیازمند یا دارای مرجحات عقلی و شرعی باشند.
احکام پس از ولادت:
مساله 2723- پس از ولادت مستحب است نوزاد را غسل دهند - بلکه بعضی از علما غسل دادن را واجب دانسته اند - و جامه سفید بپوشانند و در گوش راست او "اذان" و در گوش چپ او