مساله 2535- هیچ مسلمانی نباید نسبت به مسائل و مشکلات سایر مسلمانان بی تفاوت باشد، و به اندازه قدرت وتوان خود موظف است در اصلاح امور دینی و دنیایی دیگران اقدام نماید. از رسول خدا (ص) نقل شده است که فرمودند: "کسی که صبح کند در حالی که به امور مسلمانان اهتمام نورزد مسلمان نیست"وسائل الشیعه، کتاب الامربالمعروف و النهی عن المنکر، باب 18 از ابواب (فعل المعروف)، حدیث 2. .
مساله 2536- در معاشرت باید حقوق شرعی و آزادیهای مشروع افراد مسلمان محترم شمرده شود، بنابراین اظهارنظرهای علمی و اجتماعی و نیز تشکلهای صنفی و غیرصنفی که در مسیر منافع جامعه اسلامی و رشد افرادباشد نباید ممنوع یا محدود گردد، و هرگونه محدودیتی در این زمینه در حکم تجاوز به حقوق افراد خواهد بود.
مساله 2537- شرکت در مجالس گناه از هر قبیل و به هر شکل که باشد حرام است، و اگر انسان احتمال ندهد که مجلس گناه باشد و پس از شرکت متوجه گناه بودن آن شود، چنانچه نتواند نهی از منکر نماید یا نهی او موثر نباشد بایدمجلس را ترک کند.
مساله 2538- تجسس در مسائل شخصی و خانوادگی حتی در مفاسد اخلاقی افراد توسط هر شخص یا ارگان جایزنیست، و اشاعه فحشا حرام میباشد، همچنین گوش دادن به مکالمات اشخاص توسط شنود یا به هر شکل دیگر و نیزکنترل نامه های شخصی و پیگیری عیوب و خطاها و لغزشهای شخصی افراد حرام است، و مرتکب آن باید نهی شودو در صورت اصرار بر آن باید توسط محکمه صالح تعزیر گردد. از رسول خدا (ص) نقل شده که فرمودند: "هرکس به سخن دیگران بدون رضایت آنان گوش دهد در روز قیامت در دو گوش او سرب ریخته میشود"برگرفته از وسائل الشیعه، کتاب التجاره، باب 94 از ابواب (مایکتسب به)، حدیث 9. .
مساله 2539- اگر کسی بر اثر تجسس بر رازی از رازهای زندگی داخلی مردم آگاه شود نباید آن را افشا کند، و اگر آن راافشا کند و موجب زیان مالی یا آبرویی به کسی شود، صرف نظر از گناهی که کرده باید آن زیان را جبران نماید.
مساله 2540- در حکومت صالح اسلامی تجسس و مراقبت از کارهای غیرشخصی اقلیتهای مذهبی و غیرمذهبی ونیز کارهای غیرشخصی افرادی که مخالفت و ضدیت آنان با اسلام محرز باشد و احتمال عقلایی توطئه از طرف آنان داده شود در حد ضرورت جایز بلکه در بعضی موارد لازم میباشد، و تشخیص موارد ذکر شده و کیفیت و مقدارمراقبت باید به وسیله کارشناسان متدین ومتعهد حکومت صالح و براساس قانون و مطابق با موازین شرعی تعیین گردد.