مسائل جعاله
"جعاله" آن است که انسان با شخص معینی و یا به طور کلی قرارداد کند در مقابل کاری که برای او انجام میدهند مال معینی بدهد، مثلا بگوید هرکس گمشده مرا پیدا کند ده هزار تومان به او میدهم. به کسی که این قرار را میگذارد"جاعل" و به کسی که عمل را انجام میدهد "عامل" میگویند.
فرق بین "جعاله" و "اجاره" این است که اجاره عقد لازم است و پس از قرارداد اجیر باید عمل را انجام دهد و کسی هم که او را اجیر کرده اجرت را به او بدهکار میشود، ولی در جعاله عامل میتواند مشغول عمل نشود و تا عمل را انجام ندهد جاعل بدهکار نمی شود.
مساله 2233- جاعل باید بالغ و عاقل باشد و از روی قصد و اختیار قرارداد کند و شرعا بتواند در مال خود تصرف نماید. بنابراین جعاله فرد نابالغ یا دیوانه و یا سفیه بدون اجازه ولی خود و نیز جعاله کسی که از طرف حاکم شرع ازتصرف در اموالش منع شده صحیح نیست.
مساله 2234- کاری که جاعل قرارداد کرده باید غیر شرعی و یا غیر عقلایی نباشد، بنابراین اگر قرار بگذارد هرکس این ظرف شراب را بنوشد یا فلان کار لغو را انجام دهد فلان مبلغ را دریافت خواهد کرد جعاله صحیح نیست.
مساله 2235- مالی را که جاعل قرار میگذارد بدهد اگر معین کند - مثلا بگوید هرکس فلان کار را انجام دهد این گونی برنج را به او میدهم - لازم نیست خصوصیات آن را بیان نماید و مثلا بگوید این برنج از کجاست و قیمت آن چقدراست، ولی اگر مال را معین نکند - مثلا بگوید هرکس فلان کار را انجام دهد یک گونی برنج به او میدهم - بنابراحتیاطواجب باید خصوصیات آن را کاملا بیان نماید.
مساله 2236- اگر جاعل مبلغ معینی را قرارداد نکند، پس از انجام عمل باید اجرت عامل را به