خواهند شد، و اگر باغبان بمیرد مساله دو صورت دارد:
الف - چنانچه در متن قرارداد مباشرت شخص باغبان شرط نشده باشد، قرارداد به هم نمی خورد و وارثان وی جانشین اویند، و در صورتی که وارثان خودشان عمل را انجام ندهند و اجیر هم نگیرند و اجبار آنها هم ممکن نباشد، حاکم شرع از مال میت اجیر میگیرد و حاصل را میان ورثه میت و مالک تقسیم میکند.
ب - چنانچه در ضمن عقد شرط کرده باشند که خود او درختها را تربیت کند، مالک میتواند قرارداد را به هم بزند ودستمزد باغبان را برابر عرف بپردازد یا رضایت دهد وارثان او یا کسی که آنها اجیرش میکنند درختها را تربیت نماید.
مساله 2189- از هنگامی که محصول نمایان میشود باغبان مالک سهمیه خود میگردد، بنابراین چنانچه بعد از آن وقبل از تقسیم بمیرد - حتی اگر مساقات به دلیل شرط مباشرت خود عامل باطل شود - سهم وی به وارثش منتقل میشود.
مساله 2190- کارهایی نظیر احداث راه آب، دیوارکشی و نصب موتور که معمولا در هر سال تکرار نمی شود - درصورتی که در قرارداد شرط نشده باشد - به عهده مالک باغ میباشد، و کارهایی نظیر اصلاح درختان، کندن علفهای هرزه و آبیاری که طبق معمول هر سال تکرار میشود - در صورتی که در قرارداد شرط نشده باشد - به عهده باغبان میباشد.
مساله 2191- اگر زمینی را به دیگری واگذار کند که در آن درخت بکارد و آنچه عمل میآید مال هر دو باشدبنابرمشهور معامله باطل است، و این معامله را "مغارسه" مینامند، پس اگر درختها مال صاحب زمین بوده بعد ازکاشت و تربیت هم از آن اوست، و کسی که آنها را تربیت کرده است اگر به امر مالک آنها را تربیت کرده باشد مالک بایدمزد او را بدهد، همچنین است اگر به گمان صحیح بودن معامله آنها را تربیت کرده باشد. و اگر درختها مال کسی بوده که آنها را کاشته و تربیت کرده است بعد از تربیت هم مال اوست و میتواند آنها را بکند، ولی باید گودالهایی را که به واسطه کندن درختها پیدا شده پر نماید، و اجاره زمین را از روزی که درختها را کاشته به همچنین مالک هم میتواند او را مجبور نماید که درختها را بکند، و اگر مالک صاحب زمین بدهد. درختها را بکند و به واسطه کندن او عیبی در آنهاپیدا شود بنابراحتیاط باید تفاوت قیمت آن را به صاحب درختها بدهد، و نمی تواند او را مجبور نماید که با اجاره یابدون اجاره درختها را در زمین باقی بگذارد.