مسائل مساقات
"مساقات" قراردادی است میان باغدار و باغبان، به این ترتیب که باغدار درختهایی را که میوه آن مال خود اوست یااختیار میوه های آن با اوست در زمان معینی برای آبیاری و پرورش در اختیار باغبان قرار دهد تا پس از به دست آمدن محصول سهم مشاع معینی - مثلا یک دوم یا یک سوم - از میوه های آن را باغبان ببرد.
مساله 2176- بنابراحتیاط مساقات در درختهایی مانند بید و چنار که میوه نمی دهند و نیز در بوته خربزه، هندوانه، خیار و مانند اینها صحیح نیست، هرچند به عنوان مصالحه مانعی ندارد. ولی مساقات در مثل درخت حنا که از برگ آن استفاده میکنند یا درختی که از گل آن استفاده میشود اشکال ندارد.
مساله 2177- در صورتی که باغ مشتمل بر انواع درختان میوه باشد میتوان برای هر نوع، سهمیه ای خلاف سهمیه نوع دیگر قرارداد کرد.
مساله 2178- مساقات صیغه معینی ندارد و همین که باغدار مقصود خود را با هر واژه ای به ) طرف بفهماند یا باغ را به عنوان مساقات تحویل دهد و باغبان قبول کند کافی است.
مساله 2179- مالک و کسی که تربیت و آبیاری درختها را به عهده میگیرد باید مکلف، عاقل و دارای اختیار باشند وعلاوه بر این مالک باید سفیه نباشد - یعنی مال خود را در کارهای بیهوده مصرف نکند - مگر اینکه ولی او اجازه دهد، و نیز مالک نباید توسط حاکم شرع از تصرف در اموال خود منع شده باشد. همچنین است عامل اگر بخواهد از مال خود مصرف کند.
مساله 2180- مدت مساقات باید معلوم باشد، و اگر اول آن را معین کنند و آخر آن را زمانی قرار دهند که میوه آن سال به دست میآید، در صورتی که به حسب عادت وقت آن معلوم باشد صحیح است.