مساله 2156- یک سرمایه گذار میتواند با چند عامل که به طور مشترک کار میکنند در مورد یک مال مضاربه کند، خواه سهم آنان از سود مساوی باشد یا نه، در عمل یکسان باشند یا متفاوت. همچنین چند سرمایه گذار میتوانند بایک عامل به مضاربه بپردازند.
مساله 2157- اگر عامل سرمایه چند سرمایه گذار را به طور مشترک در اختیار گرفته باشد مخارج تجارت را از اصل سرمایه بر میدارد، ولی اگر سرمایه ها متفاوت است باید هزینه های تجارت را به نسبت سرمایه کسر نماید، همان گونه که تقسیم سود به نسبت سرمایه میباشد.
مساله 2158- اگر معلوم شود قرارداد مضاربه باطل بوده تمام سود از آن مالک است، و عامل تنها دستمزد کار خود رابرابر متعارف محل طلبکار است، ولی اگر مقدار سودی که بر فرض صحت مضاربه به عامل میرسید کمتر از دستمزدکار او باشد، بنابراحتیاط نسبت به مقدار زائد با یکدیگر مصالحه کنند.
مساله 2159- در صورتی که قرارداد مضاربه مطلق و بدون شرط باشد، عامل هرطور که مصلحت بداند میتواندتجارت نماید.
مساله 2160- اگر در مقدار سرمایه یا سود و خسارت وارده بین مالک و عامل اختلاف پیدا شود و دلیلی در بین نباشد، گفته عامل مقدم است، ولی اگر در مقدار سهم عامل از سود حاصله اختلاف شود و دلیل و مدرکی در بین نباشد، گفته مالک مقدم خواهد بود.
مساله 2161- پدر و جد پدری میتوانند با مال کودک خود در صورتی که به مصلحت او باشد مضاربه کنند، همچنین قیم شرعی بچه - مانند وصی و حاکم شرع - میتواند با مراعات کامل مصلحت و امانت مال بچه را به مضاربه دهد.