مساله 1891- فطره کودکی که از مادر یا دایه شیر میخورد بر عهده کسی است که مخارج مادر یا دایه را تامین میکند، ولی اگر مادر یا دایه مخارج خود را از مال طفل برمی دارد، فطره طفل بر کسی واجب نیست. و اگر برای شیردادن کودک اجرت میگیرند، فطره کودک بر عهده اجرت دهنده است نه آن کسی که مخارج مادر یا دایه را میپردازد.
مساله 1892- اگر انسان کسی را برای کاری اجیر نماید و شرط کند مخارجش را بدهد، در صورتی که به شرط خودعمل کند و عرفا نان خور او حساب شود باید فطره او را بپردازد، ولی اگر اجیر در زندگی مستقل باشد - نظیر کارمندان ادارات و کارگران کارخانه ها - باید زکات فطره را خودش بدهد. و بنابراحتیاط واجب حکم سربازان پادگانها نیز همین است.
مساله 1893- انسان اگرچه مخارج عائله اش را از مال حرام بدهد باید فطره آنان را از مال حلال بپردازد.
مساله 1894- کسی که پیش از غروب شب عید فطر دارای شرایط پرداخت زکات فطره بوده اگر پس از غروب بمیرد، باید فطره او و عائله اش را از مال او بپردازند، ولی اگر پیش از غروب بمیرد واجب نیست فطره او و عائله اش را از مال او بدهند.
مساله 1895- پرداخت فطره پیش از ماه رمضان و بنابراحتیاط در ماه رمضان صحیح نیست، ولی اگر در ماه رمضان یاپیش از آن به فقیر قرض بدهد و بعد از آنکه فطره بر او واجب شد طلب خود را بابت فطره حساب کند مانعی ندارد، به شرط آنکه شرایط در فقیر باقی باشد و فقیر توجه به قرض بودن آن داشته باشد و به همین قصد قبول کند.
مساله 1896- اگر فطره را از چیز معیوب بدهد بنابراحتیاط واجب کافی نیست، ولی اگر در جایی باشد که خوراک غالب آنان معیوب است اشکال ندارد.
مساله 1897- گندم یا چیز دیگری را که برای فطره میدهد باید به جنس دیگر یا خاک مخلوط نباشد، یا اگر مخلوطاست چیزی که مخلوط شده به قدری کم باشد که قابل اعتنا نباشد، و اگر بیش از این مقدار باشد در صورتی صحیح است که خالص آن به یک صاع - یعنی سه کیلوگرم - برسد و تصفیه آن مشکل و خارج از متعارف نباشد.
مساله 1898- بنابراحتیاط نمی تواند جنس معیوب یا مخلوط را به عنوان قیمت فطره بپردازد، بلکه قیمت آن باید باپول متعارف حساب شود و پول پرداخت گردد.
مساله 1899- کسی که نماز عید فطر میخواند بنابراحتیاط واجب فطره را پیش از نماز عید فطر بدهد، و اگر مستحق آن موجود نیست آن را جدا نماید، ولی اگر نماز عید نمی خواند