زکات فطره
"زکات فطره" یکی از زکاتهای واجبی است که همه ساله بر هر مکلف - مطابق شرایطی که گفته خواهد شد - واجب میشود و به مصرف فقرا و مستمندان جامعه میرسد، در حقیقت زکات فطره زکات بر بدنهاست، در مقابل زکات اموال که زکات بر داراییهای مردم میباشد. زکات فطره انسان را از مرگهای ناگهانی در آن سال حفظ میکند، و مطابق بعضی از روایات تمامیت روزه رمضان به زکات فطره است، چنانکه تمامیت نماز به صلوات بر پیامبر اکرم (ص) میباشد.بر گرفته از وسائل الشیعه، کتاب الزکاه، باب 1 از ابواب (زکاة الفطره)، حدیث 5.
مساله 1876- کسی که هنگام غروب شب عید فطر "بالغ" و "عاقل" باشد و "بیهوش" و "فقیر" و "بنده" نباشد، بایدبرای خودش و هریک از نان خورهای خود یک صاع - که تقریبا سه کیلوگرم است - گندم یا جو یا خرما یا کشمش یابرنج یا ذرت و یا مانند آن را به فقیر بدهد، و اگر پول یکی از اینها را هم بپردازد کافی است.
مساله 1877- بنابراحتیاط فطره را از آنچه که غذای متعارف مردم شهر اوست بدهد، هرچند معمولا چیز دیگری هم با آن میخورند. و بهتر است از آنچه غذای معمولی خود و خانواده اوست بپردازد.
مساله 1878- کسی که توان تامین مخارج سالیانه خود و نا ن خورهای خود را ندارد و کسبی هم ندارد که بتواندمخارج خود و آنها را تامین نماید و فرد دیگری هم مخارج او و نان خورهایش را به صورت تبرعی تامین نمی کند "فقیر"است و دادن زکات فطره بر او واجب نیست، بلکه میتوان زکات فطره را به او پرداخت نمود.
مساله 1879- از آنجا که پرداخت زکات فطره مانند زکات مال عبادت است، باید هنگام پرداخت آن قصد انجام فرمان خدا (قصد قربت) کرده و نیت فطره نیز بنماید.
مساله 1880- انسان باید فطره کسانی را که در غروب شب عید فطر نان خور او حساب میشوند پرداخت کند، کوچک باشند یا بزرگ، مسلمان باشند یا کافر، دادن خرج آنان بر او واجب باشد یا نه، در شهر خود او باشند یا در شهردیگر.
مساله 1881- فطره مهمانی که پیش از غروب روز آخر ماه رمضان با رضایت صاحبخانه وارد شده و نان خور اوحساب میشود بر صاحبخانه واجب است، همچنین است بنابراحتیاط واجب فطره مهمانی که بدون رضایت و پیش از غروب وارد شده و مدتی نزد او میماند به گونه ای که